Welke soort olie gebruik je waarvoor in de keuken?

Ooit waren er simpelere tijden in de keuken waar ‘olie’ gewoon een vorm van zonnebloemolie was die je voor veel dingen gebruikte. Daarna werd olijfolie een essentieel product in de keuken en inmiddels zie je steeds meer keukenolie, druivenpitolie en zelfs avocado olie. Hoogste tijd om eens te kijken welke soort olie je waarvoor het beste gebruikt in de keuken.

Om een goed overzicht te maken, heb ik de meest verkochten kookolies opgezocht en op rij gezet van meest populair naar minst. Zo krijg je een goed overzicht van welke olie je voor wat het beste kan gebruiken.

Zonnebloemolie

Een van de meest gebruikte oliën is zonnebloemolie. Neutraal van smaak en een hoog verbrandingspunt. Dat maakt het de ideale olie voor in een wok te gebruiken als je daar een lekkere Aziatische maaltijd in wil maken, maar ook als je aardappels (of frietjes) extra krokant wil krijgen in de oven.

Olijfolie (extra vergine)

Olijfolie is stiekem een van de fijnste oliën die er is, al is het maar om vers stokbrood in te dopen. Om te koken wordt hij eigenlijk nooit gebruikt omdat hij snel verbrand. Door zijn zachte smaak en lage zuurgraad is hij naast om je brood in te dippen, ook heel fijn voor het aanmaken van salades.

Kokosolie

Aangezien kokosolie standaard gestold in een pot zit, mag je er dus vanuit gaan dat je deze goed kan verhitten. Door de redelijk neutrale smaak heel handig om mee te wokken en als vervanger van boter in bijvoorbeeld allerlei baksels.

Sesamolie

Net als extra vergine olijfolie gebruik je sesamolie niet om te bakken. Het is eerder een finishing touch aan een gerecht qua smaak óf als onderdeel van een marinade of dressing. Dan kan hij natuurlijk wel gewoon verwarmd worden.

Avocado olie

Hoewel avocado olie best wel naar avocado smaakt, is dit niet overheersend. Je kan er gewoon mee bakken. En het is ideaal voor in een salade, om een saus, dressing of mayo mee te maken.

Druivenpitolie

Druivenpitolie is er eentje die je steeds vaker op ziet duiken. Qua smaak is hij best neutraal. Ideaal om te bakken of in een dressing te gebruiken.

Koolzaadolie

Koolzaadolie is ideaal om in te bakken en braden. Vaak van Hollandse bodem en er worden geen extra stoffen aan toegevoegd bij het maken. Qua smaak is het een lichte olie met een kleine nootachtige smaak.

Arachideolie

Arachideolie (pindaolie) is eigenlijk de fijnste olie om in te frituren. Je kan hem het hoogst verwarmen van alle oliën in deze lijst waardoor hij ideaal is om in te frituren.

Walnootolie

Walnootolie is natuurlijk gemaakt van walnoten. Gebruik hem dan ook in gerechten waarin je deze noten doet. Ideaal dus in een salade of om mee te bakken.

Wes van Geneijgen