
De meest gegeten snack in Nederland is al jaar en dag de frikandel. De mannen van Le Frique hebben er al een culinaire twist aan gegeven, maar het kan nog vetter. Een paar jaar geleden dook ineens de frikandellington op. Een speelse variant op de klassieke Beef Wellington, die we dan weer kennen uit Hell’s Kitchen. Deze creatieve variant wordt steeds populairder, vooral tijdens de feestdagen. Dit is hoe je hem maakt.
De Frikandellington is ontstaan vanuit de wens om een klassiek gerecht te combineren met een van onze favoriete snacks. Het gerecht ging al snel met een knipoog rond bij chefs en foodies. Onder andere chef Timo de Beurs zette het gerecht op de kaart door het te promoten als feestelijk en toegankelijk alternatief voor de traditionele Beef Wellington. En zo is het ineens een geaccepteerd gerecht.
Wat heb je nodig?
Voor 4 porties:
- 4 frikandellen (kant-en-klaar of zelfgemaakt)
- 6 plakken parmaham
- 200 g champignons
- 1 sjalot
- Verse tijm (1 takje)
- 2 plakken bladerdeeg
- 1 ei
- 1 el mosterd
- Zout en peper naar smaak
Hoe maak je het?
1. Voorbereiding:
Bak of verwarm de frikandellen en laat ze goed afkoelen. Snijd de champignons en sjalot fijn, en rits de blaadjes tijm van het takje.
2. Duxelles maken:
Bak de champignons, sjalot en tijm in een pan op middelhoog vuur tot het vocht verdampt is. Breng op smaak met zout en peper. Laat dit mengsel afkoelen.
3. Samenstellen:
Leg vershoudfolie op je werkblad. Verdeel hier de plakken parmaham overlappend overheen. Smeer de afgekoelde duxelles gelijkmatig uit over de ham. Bestrijk de frikandellen met een dun laagje mosterd en leg ze in het midden van de ham. Rol strak op met behulp van de folie en leg dit pakketje 30 minuten in de koelkast.
4. Inpakken in bladerdeeg:
Verwarm de oven voor op 175 °C. Rol het bladerdeeg uit, verwijder de folie van het ham-pakketje en plaats dit in het midden van het deeg. Vouw het bladerdeeg dicht en zorg dat de naden goed afgesloten zijn. Bestrijk met een losgeklopt ei.
5. Bakken:
Plaats de Frikandellington op een bakplaat met bakpapier en bak 30–35 minuten tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
6. Serveren:
Laat een paar minuten rusten en snijd daarna in dikke plakken. Serveer met een klassieke saus zoals curry of mayonaise, en een frisse salade voor balans.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025