
Een frietje zonder mayo is als een kers zonder pit. Stiekem gebruik je mayonaise vaker in de keuken dan strikt noodzakelijk. Maar heb je al ooit eens zelf mayonaise gemaakt? Thuis zelf mayonaise maken is simpeler dan het misschien lijkt. Daarbij heb je zelf invloed op de smaak, want ben jij van de zoete of zure mayonaise? In dit artikel een basisrecept om zelf thuis mayonaise te maken en wat variatietips.
Basisrecept mayonaise
Ingrediënten:
- 1 eidooier
- 1 theelepel mosterd (Dijon voor een pittige toets)
- 1 eetlepel witte azijn of citroensap
- 250 ml neutrale olie (zoals zonnebloem- of druivenpitolie)
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Meng de eidooier en mosterd in een kom of in een hoge maatbeker als je een staafmixer gebruikt.
- Voeg azijn of citroensap toe en klop alles door elkaar tot het mengsel glad is.
- Giet de olie er langzaam bij, druppel voor druppel als je met de hand klopt, of in een dunne straal als je een mixer gebruikt. Het mengsel emulgeert en wordt zo steeds dikker.
- Blijf kloppen tot de mayonaise dik en glad is. Voeg zout en peper naar smaak toe.
- Proef en pas aan. Voor extra zuurtegraad kun je wat extra azijn of citroensap toevoegen, terwijl een scheutje warm water de mayonaise kan verdunnen als deze te dik is.
Tip: Gebruik verse ingrediënten (of zo vers mogelijk) voor een optimale smaak. Let ook op qua olie: extra vergine olijfolie kan namelijk een bittere nasmaak geven.
Veelgemaakte fouten en hoe voorkom je ze
Om thuis mayonaise maken heb je niet veel nodig qua ingrediënten. Toch liggen fouten op de loer, dit zijn veelvoorkomende fouten en hoe ze op te lossen.
- Let op de temperatuur: Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn voor een optimale emulsie.
- Olie langzaam toevoegen: Te snel toevoegen kan ervoor zorgen dat de saus gaat schiften. Begin langzaam, vooral aan het begin, en verhoog geleidelijk het tempo.
- Klop consistent: Gebruik een garde, hand- of staafmixer en blijf kloppen om de olie gelijkmatig te emulgeren.
Mayo-variaties
Als je de basis eenmaal onder de knie hebt, dan is het heerlijk om te experimenteren. Daarom een paar mayo-variaties die je thuis makkelijk maakt met de basis mayo.
- Kruidenmayonaise
Voeg verse kruiden toe, zoals dille, peterselie, bieslook, of dragon. Hak ze fijn en meng ze door de mayonaise voor een frisse, groene toets die heerlijk is bij visgerechten. - Knoflookmayonaise (Aioli)
Voor een intense smaak van knoflook, voeg één of twee geperste knoflooktenen toe aan de mayonaise. Rooster de knoflook van tevoren voor een zoetere, mildere smaak. - Truffelmayonaise
Roer een paar druppels truffelolie door de mayonaise voor een luxueuze smaak. Truffelmayonaise is perfect bij frietjes, burgers of gegrilde groente. - Mosterdmayonaise
Voeg een extra lepel mosterd toe, bijvoorbeeld een grove of pittige variant, voor extra scherpte. Combineer deze versie met broodjes of als dipsaus voor groenten. - Citroen- of Limoenmayonaise
Voor een frisse, lichte variant kun je wat extra citroensap of limoenrasp toevoegen. Deze variant is ideaal bij zeevruchten en gegrilde vis. - Rookmayonaise
Meng een theelepel gerookte paprikapoeder door de mayonaise voor een rokerige smaak. Combineert goed met gegrild vlees of BBQ-gerechten. - Wasabimayonaise
Voeg een kleine hoeveelheid wasabi toe voor een pittige en Aziatische toets. Heerlijk bij sushi, poke bowls, of gegrilde vis. - Zoete variant met honing of maple syrup
Meng een beetje honing of maple syrup door de mayonaise voor een subtiel zoete toets. Past uitstekend bij zoete aardappelfriet of geroosterde pompoen.
Bewaartips
Zelfgemaakte mayonaise is vers het lekkerst en kan ongeveer één week in de koelkast bewaard worden in een luchtdichte pot. Gebruik bij voorkeur een gesteriliseerde pot om te voorkomen dat de mayonaise bederft. Vermijd ook om met vieze lepels in de mayonaise te roeren, zodat deze langer vers blijft.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025