Het is helemaal niet moeilijk om thuis frikandellen te maken

Het is vandaag 4 februari en iedere snackiefhebber weet dan hoe laat het is: Nationale Frikandellendag. In heugelijke dag want we mogen onze nationale lieveligssnack vieren! En natuurlijk een delleke eten. Een ding doen we in ons land dan weer niet: zelf frikandellen maken. Met onderstaand recept moet daar een einde aan komen.

In ieder dorp is wel minimaal een friettent te vinden, dus het is helemaal niet moeilijk om een frikandel op de kop te tikken. Het is daarom niet gek als je nog nooit erover na hebt gedacht om zelf frikandellen te maken. Toch is het lang niet zo moeilijk als je denkt en is het ook nog best geinig om eens uit te proberen.

Thuis frikandellen maken

Er zijn verschillende manieren om frikandellen te maken en dat heeft vooral te maken met welke stukken vlees je gebruikt. Voor dit recept heb ik gehakt van verschillende soorten vlees gepakt. Daar kun je op allerlei manieren mee variëren, zelfde als met de kruiden.

Nodig:

  • 250gr rundergehakt
  • 250gr varkensgehakt
  • 250gr kippengehakt
  • 2 uien
  • 2 eieren
  • 6el paneermeel
  • 5el ketjap
  • 3tl peper
  • 3tl zout
  • 2tl mosterdpoeder
  • 1,5tl komijn
  • 1tl koriander
  • 1tl gemberpoeder
  • 1tl knoflookpoeder
  • 1 stukje foelie
  • 0,5tl kardemom
  • 0,5tl chilipoeder
  • 0,25tl nootmuskaat
  • 1l runderbouillon

Maken:

  1. Meng alle drie de soorten gehakt met elkaar. Doe dit met de hand, staafmixer of keukenmachine. Hoe fijner het mengsel, hoe meer het de structuur van een frikandel krijgt.
  2. Voeg eerst de eieren toen en kneed ze erdoor en doe er daarna alle andere ingrediënten erbij en meng alles goed met elkaar.
  3. Probeer balletjes van tussen de 70 en 80 gram te pakken en rol daar een worst van. Handig om te weten: een frikandel is tussen de 16 en 18 cm lang.
  4. Rol hem in huishoudfolie op om hem beter te vormen en laat even rusten.
  5. Verwarm de runderbouillon en laat hier frikandel vanuit de folie inrollen.
  6. Gaar de frikandel in zo’n 15 minuten in de bouillon.
  7. Dep de frikandel droog en rol hem wederom op in vershoudfolie en laat hem zo verder afkoelen in de koelkast.
  8. Verwarm de frituurpan en bak de frikandel vier minuten op 180 graden.

Wes van Geneijgen