Langer genieten van chocola met deze bewaartips

chocola

Een paar periodes in het jaar staan in het teken van chocola. Sinterklaas is er zo een. Nu de goedheiligman weer in het land is, krijgen we een overdaad aan chocoladeletters, chocokruidnoten, of chocoladefiguurtjes. Daarvan blijft zelfs na het feest nog veel over. Met de bewaartips van Too Good To Go houd je de chocola langer goed én verspil je minder.

Chocolade is sowieso vrij lang te bewaren. Zeker als het gaat om chocola zonder vulling en extra toegevoegde ingrediënten is het zeker een jaar houdbaar. Een vergeten chocoladereep in de kast is dus vaak nog gewoon goed eetbaar. Zelfs ná de houdbaarheidsdatum.

Puur en weinig toevoegingen

Het type chocolade en manier van bewaren is hierbij wel belangrijk. Hoe minder toegevoegde ingrediënten en dus hoe puurder, hoe langer de chocolade meegaat. Daarnaast geldt ook: hoe hoger het percentage cacao, hoe langer houdbaar.

Witte waas

Als je een witte waas op een goed bewaarde chocoladereep ziet, raak niet in paniek. Dit is geen teken van bederf. Dit verschijnsel wordt namelijk ‘bloom’ genoemd. Dit ontstaat door temperatuurwisselingen of het vochtgehalte. Daardoor vormt deze ‘bloom’ zich op allerlei plekjes op een reep (of andere chocola). Misschien ziet het er wat minder aantrekkelijk uit, maar de smaak is nog altijd goed én de reep is vooral niet bedorven.

Langer genieten van chocolade

Anti-voedselverspilling app Too Good To Go heeft gekeken naar hoe je chocolade het beste kan bewaren. Sowieso smelt je chocolade heel makkelijk om, om er weer iets nieuws mee te maken. Voor je dat gaat doen zijn dit drie tips om chocola langer te bewaren:

  • Bewaartips voor chocolade: Bewaar chocolade op een koele, (tussen de 15 en 20 graden), droge plek en bij voorkeur in het donker. In de koelkast? Beter van niet, dan gaat de kwaliteit snel achteruit. Aangebroken chocolade bewaar je ook niet in de open lucht. Het velletje aluminiumfolie heeft een reden, maar een vershoudzakje werkt ook goed.
  • Deel de choco-liefde: Heb je echt te veel? Deel je chocoladeoverschot met vrienden en familie. Organiseer gezellig samen bijvoorbeeld een gezellig chocoladefondue-feestje.
  • Upcycle je chocolade: Maak heerlijke recepten met je overgebleven chocolade. Denk aan chocoladekoekjes, muffins, of een warme chocolademelk.
Wes van Geneijgen