Alles wat je moet weten over het Graan van Hier; Nedertarwe

In een land met zo veel landbouwgrond als Nederland zou je denken dat het meeste graan dat je in de supermarkt vindt uit ons land komt. Maar niets blijkt minder waar, veel van dat graan wordt geïmporteerd. Genoeg bierbrouwers maken gebruik van eigen verbouwde (oer)granen en Nedertarwe wint stukje bij beetje aan ruimte in de supermarkt.

Dankzij Heel Holland Bakt is er een heel nieuwe generatie die van bakken is gaan houden. Om te bakken heb je meel of bloem nodig. Meel is vaak wat grover gemalen en bij bloem zijn bij het vermalen van de graankorrels de zemelen en kiemdeeltjes eruit gezeefd.

Duurzaam graan uit Nederland

Voor we bij meel of bloem uitkomen moeten we terug naar de gewassen tarwe, haver of spelt. De zaden hiervan kennen we vooral als granen. Als je die maalt kom je dus bij meel of bloem uit. In de zuidelijke regio van Zuid-Holland zijn verschillende boeren telen op dit moment Nedertarwe op duurzame wijze.

Natuurlijke afweermechanismen

Deze buren hebben een teelmethode ontwikkeld die minder belastend is voor het milieu en de bodemkwaliteit verbetert. Daarvoor maken ze gebruik van de natuurlijke afweermechanismen van het graan. Ook legden ze bloemenranden aan langs de akkers om insecten aan te trekken zodat er minder pesticiden op het land nodig zijn. Een plus voor de biodiversiteit en het natuurlijke ecosysteem.

Productieketen in Nederland

Na het oogsten wordt het graan ook in Nederland gemaald en zo is de hele keten van het de graanteelt in ons land. Ook dat is weer een goede stap op het gebied van duurzaamheid en kortere ketens. In de winkels vind je het graan van deze boeren bij Koopmans als ‘Graan van Hier’ in drie varianten: patentbloem, tarwebloem en volkorenmeel.

De producten zijn bij de meeste grote supermarktketens als Albert Heijn en Jumbo te koop.

Wes van Geneijgen