
Het heeft echt even geduurd voordat de zomer van 2024 echt op gang is gekomen. Eindelijk is het zover! De festivals trappen af, er zijn weer genoeg zonnige dagen op lekker te borrelen op het terras én het is nu echt ideaal barbecueweer. Veel mensen halen de barbecue nu weer voor het eerst van stal, dus hoogste tijd voor een opfrisser. Met deze tips wordt barbecueën alleen maar leuker en lekkerder.
10 tips voor het barbecueën
Zelf geef ik al een paar jaar bbqworkshops, dus ik sta door het jaar heen bijna wekelijks een fikkie te stoken. Maar als je sinds vorige zomer niet meer hebt gebarbecued, dan heb ik wat tips verzameld die voor iedereen handig zijn. Ook als je vaker de barbecue aansteekt.
Leer je barbecue kennen
In dit artikel lees je welke soorten barbecues er zijn. De BBQ die je thuis hebt staan, is er waarschijnlijk een die je bewust hebt gekozen omdat die bij je past. Daarom is het heel goed om alle functies van bepaalde schuiven en knoppen van je barbecue te leren kennen. Een van die schuiven regelt bijvoorbeeld de luchttoevoer waarmee je ervoor kan zorgen dat de barbecue heter wordt (meer zuurstof = meer hitte). Handig om te weten wanneer je dit schuifje open versus dicht zet.
Investeer in goede kolen
Bij kolen is goedkoop ook echt duurkoop. Door goedkope kolen brand je heel snel heen. Dus het is slim om gewoon wat duurdere en vooral goede kolen te kopen. Ga voor (zo goed als) 100% houtskool kolen. Als de zak wat gewicht heeft en niet heel licht aanvoelt, kun je al merken dat het betere kolen zijn. En als de zaken open is, zie je bij goede kolen verschillende groottes, dus grote en kleine stukken.
Gebruik wokkels
Hiermee bedoel ik niet dat je gelijk naar de eerste de beste supermarkt moet gaan voor een zak zoutjes. Wokkels zijn de natuurlijke manier om barbecue aan te steken in plaats van (synthetische) aanmaakblokjes. Daarom lees je bij de vorige tip niks over briketten.
Deel je BBQ goed in
Misschien klinkt dit een beetje vaag, maar maak gebruik van de ruimte op je barbecue. Dus denk aan verschillende kooklevels in de vorm van direct en indirect vuur. Zelfs op een kleinere barbecue is een indirecte zone te creëren door gewoon op een gedeelte geen kolen te leggen. Dat is dan ook gelijk een plek waar geen vet terechtkomt.
Neem tijd om te plannen en voor te bereiden
Het komt vaak voor in de zomer dat je spontaan de BBQ met vrienden aansteekt. Maar het kan wel echt helpen om toch ietsjes vooruit te plannen. Zo kun je de barbecue wat beter inrichten, zijn sommige gerechten gewoon al goed voor te bereiden, maar weet je ook welke gerechten / ingrediënten langer op de grill moeten. Op die manier krijg je het voor elkaar om je alles zo soepel mogelijk te verlopen, zodat je ook zelf kan genieten van een lekker drankje tijdens het barbecueën.
Investeer in een kernthermometer
Voor de groenten op de barbecue is het niet nodig, maar voor vlees en vis is het handig om een kernthermometer te hebben. Want meten is weten. Zo weet je altijd zeker of je vlees of vis perfect gaar is en kom je voor geen verrassingen te staan. Voor een paar tientjes heb je er al een.
Vlees laten rusten is geen fabel
Het laten rusten van een moois tuk vlees nadat je het van de barbecue haalt is echt een noodzaak. Als je het vijf tot tien minuten laat rusten geef je de sappen in het vlees de kans om zich weer her te verdelen en zo krijg je altijd een malser stuk vlees.
Pas op voor backdraft
Gril je op hoge temperatuur? Pas op voor backdraft. Laat je barbecue als het ware eerst even ‘boeren’ (klep een klein beetje open) voordat je de klep volledig opent. Komen de vlammen uit de barbecue. Sluit (rustig!) de klep, je knijpt zo de zuurstof voor een deel af. En geen zuurstof is geen vlammen.
Schoonbranden
De beste manier om je roosters schoon te krijgen? Schoonbranden! Brand af en toe je roosters en hitte schild schoon. Op 300 graden voor zo’n 20 minuten en je roosters zijn weer superschoon. Let wel op: niet iedere barbecue kan zo warm worden.
Experimenteer en heb plezier
Net als met veel dingen in het leven is ook barbecueën geen exacte wetenschap. Als je de basis kent, je deze tips in je oren knoopt dan is er alle ruimte om lekker te experimenteren. Er zijn eindeloze mogelijkheden op het gebied van BBQ’en. Aan het eind van de dag moet je gewoon doen wat jij lekker vindt, er is geen goed of fout en geniet van gezellige barbecuemiddagen of -avonden met geliefden.
Benieuwd naar meer van mijn tips en recepten? Check dan: Charlotte’s Food Web.
- 10 tips voor als je (weer) voor het eerst gaat barbecueën - 26 juli 2024
- Hot honey is HEET en zo gebruik je het in de keuken - 15 augustus 2023
- Mosselen met pastis: de perfecte balans van zilt, anijs en romig - 3 november 2022