Spaanse tijden herleven met pop-up restaurant Pikoteo bij Borisov

Een club, bar en restaurant. Het Amsterdamse restaurant Borisov was het allemaal al. Vanaf nu gaat het door het leven als een pop-up restaurant waar allerlei (internationale) chefs komen koken. Zij krijgen de kans om voor een weekend hun visie van een bepaalde cuisine te presenteren aan gasten. Ook heeft Borisov een eigen shared dining menu voor als er geen gastchef achter de pannen staat. Zo was onlangs bij Borisov een pop-up van het Spaanse restaurant Pikoteo.

Pop-up Pikoteo bij Borisov

In 2015 opende chef Miguel Martin Gomez met een compagnon het Spaanse restaurant Pikoteo in Amsterdam. De naam werd afgeleid van het Spaanse woord Picotear wat knabbelen betekent. Het idee voor de gerechten bij het restaurant was een menu gevuld met Spaanse invloeden waar de nadruk ligt op samen dineren. Helaas sloot het restaurant de deuren op 1 januari van dit jaar. Dus bij Borisov kwam Pikoteo voor een weekendje weer terug.

Modern en toch huiselijk

Restaurant Borisov ligt aan het begin van de Houthavens. Dat is misschien net een beetje uit de richting. Maar voor Amsterdammers en vaste gasten kan ik me héél goed voorstellen dat ze even moeite doen om een avondje Borisov te beleven. Bij het binnenlopen word je namelijk gelijk gepakt door een huiselijke sfeer, de inrichting is modern en er hangt eigenlijk gelijk een heel prettige sfeer. Helemaal niet gek dat het restaurant ook lekker vol zit.

Spaanse sferen

Het idee voor het menu is om heel erg Spaans te beginnen en dan door de gerechten heen te meanderen naar allerlei andere smaakvolle uitstapjes. Om het diner te starten beginnen we met sangria en twee pinxto’s in de vorm van een steak tartaar en heel erg smaakvolle droge worst. Ik blijf erbij: simpel kan zó enorm tasty zijn.

Groenten speelden in de gerechten daarna een voorname hoofdrol. Zo was er artisjok met een heel interessante puree van daslook (altijd +1). Kregen we tonijn op een tomatenratatouille (heel onverwachte combi), een tostada met ingelegde mango (lekker pittig) en werd er ook nog een mooi stuk gegrilde kool geserveerd. Die laatste was qua portie tijdens een meergangendiner groot genoeg voor twee personen.

Gemoedelijk

Het kan aan de avond gelegen hebben, maar het voelt wel alsof Borisov een plek is waar er wat meer interactie met de omgeving is. Zo hebben wij tijdens ons diner eigenlijk de hele tijd tussendoor met de tafel naast ons gebuurd. En dat leverde na het dessert en een digestief nog goede gesprekken aan de bar op. Dat maakt Borisov voor mij een topplek om vaker op te zoeken.

Doordeweeks kan je er terecht voor lunch en een borrel(hapje) en op donderdag, vrijdag en zaterdag voor diner. Welke pop-up op de rol staat? Dat check je op de Insta van Borisov. Alvast een klein tipje van de sluier: er komt een ButterBoyClub x Per de Man aan!

Wes van Geneijgen