
Aan het begin van maart (4 t/m 9) staat de Week zonder Vlees & Zuivel weer voor de deur. Dit jaar pakt restaurant Wils op een heel interessante manier uit: er wordt een volledig plantaardig menu geserveerd voor lunch en diner én in samenwerking met Deloitte en Low Food wordt de impact van deze gerechten gemeten.
WILS plantaardig
Chef Joris Bijdendijk en Chef de Cuisine Thomas Val gaan aan de slag met de biologische groenten van Perry Falter van boerderij Landzicht. De producten van de gepassioneerde boer staan in samenwerking met vuurbereidingen, spannende specerijen en kooktechnieken de hele week volledig in de spotlight op een manier die gasten van Wils gewend zijn.
Lunch en diner
Deze hele week kiezen gasten voor lunch uit een drie- of vijfgangenmenu (50 / 65 euro) en voor het diner wordt er een vijfgangen plantaardig menu geserveerd voor 65 euro. Op het menu staan onder meer: in as gegaarde pompoen, gele biet, flambedou broccoli, aardpeer terrine met karamel van walnoot en ‘roomkaas’ van gefermenteerde bulghur.
Chef Joris Bijdendijk over dit bijzondere initiatief voor deze week: “In Wils koken we altijd al veel met groenten. We vinden het dan ook heerlijk om een week uitsluitend plantaardig te koken. En dat we daar dan ook de impact van kunnen laten zien is echt waanzinnig, dit geeft inzichten. Want wij geloven in meten is weten.”
Impact Meten
In 2023 is het restaurant een samenwerking aangegaan met Low Food, Deloitte NL en Pré Sustainibility om de footprint van het restaurant te leren begrijpen en zoo de milieueffecten door te berekenen. Aan de hand van het ‘Strategic Impact Assessment framework (SIA)’ en de ‘Life Cycle Assessments (LCAs)’ werd de volledige impact van het restaurant over het jaar 2022 gemeten: CO2-uitstoot, overige luchtuitstoot, landgebruik, watergebruik en watervervuiling. Dat wordt nu ook speciaal voor deze week gedaan.
[Afbeeldingen bij dit artikel ©Jan-Kees Steenman]
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025