
Het slow food restaurant Pianeta Terra in Amsterdam heeft afgelopen week een mooie mijlpaal bereikt. Het is in de lijst met 50 beste Italiaanse restaurants ter wereld (50 Top Italy) op een 23ste plaats terechtgekomen. Daarmee is het restaurant volgens de jury opnieuw het beste Italiaans restaurant in Nederland.
In 2000 openden Fabio Antonini, Laura Martini en Raul Mini de deuren van hun biologisch restaurant Pianeta Terra in de Amsterdamse Beulingstraat. Destijds was het nog knap lastig om lokale leveranciers te vinden die aan hun hoge eisen en standaarden konden voldoen. Dit lukte en daarna is er een zeer vooruitstrevend slow food restaurant ontstaan.
Slow Food ambassadeur
Inmiddels is Antonini ook ambassadeur van het Slow Food Chef’s Alliance Network. Daardoor legt hij de lat alleen maar hoger. In de keuken van het restaurant vind je alleen ingrediënten die 100% biologisch, vaak vergeten, soms zelfs ongewenst en – met uitzondering van de wijnen, kazen en olie – van Nederlandse bodem zijn.
Pieneta Terra
Het pand waar het restaurant in zit was vroeger een paardenstal. Nu vind je er aan de muren moderne kunst, een speelse indeling met een lange bar en een warme, cleane uitstraling. De ingrediënten waarmee wordt gekookt komen van kleine lokale leveranciers van de Slow Food Presida (die ondersteunen gewassen en soorten die met uitsterven worden bedreigd) en de Ark of Taste.
Antonini over de visie achter het restaurant: “We hebben alle drie veel gereisd en zagen dat het niet goed ging met de planeet en de manier waarop we met ons voedsel omgaan. We wilden zaken beslist op een andere manier aanpakken. Ik geloof dat deze werkwijze, waarbij we uitsluitend producten gebruiken die zijn verkregen op een manier die voor het milieu en de natuur het minst belastend zijn, de meest duurzame is. Naast ondersteuning bieden aan deze producenten willen we op een toegankelijke en sympathieke manier meer bewustzijn creëren.”
Geen pizza’s
Op het menu vind je er geen pizza’s of spaghetti bolognese, maar juist lokale producten met een eigenzinnige Italiaanse twist. En dat dan in drie tot zeven gangen. Denk aan: kinnebak van ‘buitengewoon varken’, wilde Waddenzee oesters van Goede Vissers en Kraaienborst van De Keuken van het Ongewenste Dier.
De wijnkaart is volledig biologisch, biodynamisch, natuurlijk en vooral Italiaans. Martini zegt hierover: “We hebben geen grote namen op de kaart. Hele dure wijnen vind ik onnodig. Kleinere producenten vind ik leuker, want wat deze wijnmakers te zeggen hebben vind ik veel interessanter dan iemand die twee miljoen flessen per jaar produceert.”
Benieuwd naar het Beste Italiaans restaurant van Nederland? Pianeta Terra is geopend van dinsdag t/m zaterdag vanaf 18.00 uur.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.