
Op het gebied van citymarketing worden allerlei steden ineens aangeduid als het buitengebied van Amsterdam. Die plekken mag je voortaan gewoon negeren als je de drukte van de hoofdstad wil ontsnappen. Daar is het oude stationsgebouw in Abcoude ideaal voor, dit is gerenoveerd en daarin is nu hotel en restaurant De Witte Dame gevestigd.
Als je vanaf het nieuwe station naar het oude station loopt, valt je gelijk op: het is hier heel erg rustig. Dat maakt het eigenlijk al vanaf moment een de ideale uitvalsbasis in het landelijk gebied om aan de drukte en hectiek van Amsterdam te ontsnappen. Het is niet voor niets dat BN’ers als Eva Jinek en Trijntje Oosterhuis hetzelfde hebben gedaan.
De Witte Dame in Abcoude
Het oude stationspand heeft een statige uitstraling. Niet gek dat voor de naam De Witte Dame is gekozen. In het pand vind je een restaurant, hotelkamers, luxe suites, private suites en zijn er mogelijkheden om privé en zakelijke bijeenkomsten te houden. Gasten van het hotel en iedereen die aan komt waaien, kunnen in het restaurant voor ontbijt, lunch of diner. Bij het diner worden de gerechten gecombineerd met toffe dranken op de kaart.
Idyllische omgeving
Zoals al aangegeven liggen het oude en nieuwe station op loopafstand van elkaar. Dat maakt verbinding van deur tot deur met Amsterdam enorm handig. In de landelijke omgeving van Abcoude vallen al gelijk een paar zaken op. Zo zie je in de verte een molen boven de weilanden uitsteken. De eigenaar van De Witte Dame had hier een hele mooie anekdote over. Dit is namelijk de ‘Molen bij zonlicht’ die Piet Mondriaan in 1908 schilderde en in Kunstmuseum Den Haag hangt.





Imposant
Als je De Witte Dame binnenloopt valt gelijk op hoe ruim alles is opgezet. Daarbij zie je ook dat er heel veel eerbied is geweest voor wat het ooit was. Dat maakt het een bijzonder imposant gebouw dat een bepaalde rust uitademt. Ga je linksaf bij de voordeur, dan loop je zo het restaurant binnen.
Eerste asperges van het seizoen
Zelf kwam ik net na een week van een cruiseschip af, dus ik had het begin van het aspergeseizoen helemaal gemist. Gelukkig bestaat de menukaart uit allerlei seizoensgerechten waarbij lokale producten een rol spelen. Iedere twee maanden wisselt het menu en worden de nieuwe gerechten geïnspireerd door een van de bekende (wereldse) keukens.
Helaas voor ons waren de laatste oesters net op, dus gingen we voor steak tartaar en een soort van flamm met gerookte zalm. Geinig om te zien dat de chef beetje speelt met de smaken die je verwacht en er een eigen draai aan geeft.
Tevreden gasten
Dat was ook zo voor het hoofdgerecht waar ik dan eindelijk voor het eerst dit seizoen het witte goud mocht eten in een gerecht met aardappeltjes en zalm. Alles was heerlijk op smaak, de bijpassende drankjes waren top. En zo simpel kan het zijn: met een beetje liefde en aandacht ingrediënten behandelen en je hebt tevreden gasten.




Ideale uitvalsbasis
Voor mij was het bezoek aan De Witte Dame echt perfect getimed. Na een week op een schip te hebben vertoeft, was de ruimte en rust van het hotel echt ideaal. In tijden niet zo lekker geslapen als in een van de suites hier. Dat had er ook mee te maken dat die echt van alle gemakken voorzien zijn. Als je dan ook nog eens een top ligbad hebt, een geweldig uitzicht dan baal je echt dat je er maar kort – in dit geval een nacht – bent.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025
Eén reactie
Reacties zijn gesloten.