In Amsterdam heeft de rebelse Riot Restobar de deuren geopend

Een restobar met branie waar verschillen worden omarmd, dat is hoe de nieuwe Riot Restobar in Amsterdam zichzelf omschrijft. De aardappel speelt in al zijn glorie een prominente rol in de gerechten en de drankjes. Het huisbier is namelijk gemaakt met piepers. Dat is een eerbetoon aan de Amsterdamse Aardappeloproer tijdens WO I.

Riot moet een plek zijn waar Amsterdam vooral gewoon Mokum is. Vandaar ook de link met de oproer die ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog waarin Amsterdammers kampten met voedseltekorten. Jordanese huisvrouwen waren woest en kregen het aan de stok met de politie toen zijn hun deel van de aangevoerde aardappelen opeisten.

Next level piepers

In de shared-dining restobar toveren de creatieve chefs de aardappel om tot een echte showstopper. Hoewel er ook aardappelkroketjes op het menu te vinden zijn, vind je er vooral ook oeufs mayonaise met aardappelrouille en bieslook of een croissant van aardappel met duxelles, tuinbonen, bundelzwam en walnoten.

Ook voor de liefhebbers van andere ingrediënten dan piepers is er volop keuze. Alle biologische ingrediënten zijn afkomstig van vertrouwde, lokale leveranciers. De keuken volgt daarbij het 80/20-principe, wat betekent dat de chefs voornamelijk met groenten werken, met af en toe een uitstapje naar duurzame en lokale vis en vlees

I predict a Riot

Laura Estévez, restaurant manager, over de totstandkoming van de nieuwe restobar: “Riot is ontstaan nadat onze chef een gerechtje had gemaakt met krokante aardappeltjes, labneh, zhug, knoflook en beurre noisette. Dit was zo ontzettend lekker dat ik begon te grappen over een restaurant waarbij deze krokante aardappel centraal zou staan.

Tijdens dat gesprek herinnerde ik me ook dat mijn vriendin en kunstenares Roosje Verschoor een kunstwerk had gemaakt over het Aardappeloproer, een onbekend, maar inspirerend stukje Amsterdamse geschiedenis. Hieruit kwam uiteindelijk Riot voort.”

Conscious Hotel Amsterdam

Riot Restobar is onderdeel van het Conscious Hotel Amsterdam City (The Tire Station). Dat maakt het een verzamelplek voor internationale (hotel)gasten, die samen met de locals een gezellige mengelmoes creëren. En door de locatie is er de mogelijkheid om na een gezellige avond tafelen of borrelen te overnachten in een van de comfortabele kamers.

Riot Restobar is geopend op dinsdag tot en met donderdag van 07.30 tot 23.00, en vrijdag en zaterdag van 07.30 tot 00.00, waarbij de keuken op alle dagen geopend is tot 21.30.

Wes van Geneijgen