Genieten van een knusse Hollandse lunch bij restaurant Jansz.

Het gaat hier vaak over nieuwe hotspots, maar daarbij probeer ik de gevestigde namen nooit uit het oog te verliezen. Onlangs nam ik al een kijkje in de Wintertuin van het Pulitzer hotel, dus het was daarna de hoogste tijd om ook eens een kijkje te nemen bij een van de meest vooraanstaande restaurants van Amsterdam voor een echte Hollandse lunch, bij Jansz..

Restaurant Jansz. vind je in de Negen Straatjes aan de Reestraat en een stukje Keizersgracht in het centrum van Amsterdam. In de 17e eeuw woonde hier Volkert Jansz wat een enthousiaste gastheer was met oog voor stijl en een veeleisende smaak. Dat merk je nog altijd als je het statige pand binnenloopt.

Modern Hollands

Het menu van Jansz. is het beste te omschrijven als de moderne Hollandse keuken. Daarbij spelen seizoensgebonden producten en lokale leveranciers een voorname rol. De gerechten op de kaart weerspiegelen het seizoen met groenten van bijvoorbeeld de Amsterdamse Tuinen van West en bijvoorbeeld kaas van Reypenaer.

Lunch bij Jansz.

Wat deze vrijdagmiddag opvalt is dat het lekker druk is in het restaurant. Natuurlijk heeft dat te maken met het feit dat het onderdeel is van een hotel, maar Jansz. heeft ook gewoon een heel goede naam. Daar kregen we deze lunch een klein voorproefje van. Op de lunchkaart vind je onder meer sandwiches, salades en kleinere en grotere gerechten waar een deel ook ’s avonds op de kaart staat.

Garnalenkroketten, oesters, een lentesalade, heilbot en de Jansz. burger zijn wat klassieke gerechten op de kaart. Voor ons werden het twee gerechten: de Kingfish Crudo, Pulpo (2x) en ravioli. De Kingfish Crudo was denk ik de winnaar van deze lunch: vers uit Zeeland met biet, radijs en kaviaar een heel tof gerecht. Het was jammer dat de pulp een beetje taai was, waardoor hij niet volledig tot zijn recht kwam op het bord. De ravioli was in alles heerlijk comfort food, dat is altijd gewoon lekker.

Wes van Geneijgen