Dit zijn de nieuwe restaurants en bars in Tilburg in 2024

Met het sluiten van TokoBAR en Pig & Rye zijn twee van mijn favoriete restaurants in Tilburg in 2024 gesloten. Waar het verhaal voor de een eindigt, start het juist voor een ander. Zo zijn er dit jaar verschillende nieuwe restaurants en bars in Tilburg geopend. In dit artikel de laatste stand van zaken qua horeca in Tilburg.

Restaurants in Tilburg

Na mijn Tourtje Tilburg met Bas van Foodies heb ik regelmatig een vraag gekregen of ik een update had van het artikel. Daarom maar eerst beginnen met de restaurants die gesloten zijn: TokoBAR, Pig & Rye en rooftopbar Doloris. Die laatste kreeg begin dit jaar een nieuwe naam en concept als Mauve, maar werd een paar weken later failliet verklaard.

Strøming Tilburg

Inmiddels is duidelijk dat er een nieuw restaurant in de rooftopbar komt: Strøming Tilburg. De eigenaren runnen al De Botanist in Breda en Strøming in Etten-Leur. De nieuwe zaak is dagelijks geopend van 10:30 tot laat voor ontbijt, lunch, diner en borrel. Heel benieuwd naar de invulling van de nieuwe eigenaar voor deze unieke plek in Tilburg.

Dwael Tilburg

In september opende Dwael Tilburg de deuren op de plek waar eerst Pig & Rye (rip!) zat. De nieuwe eigenaren willen een heel andere zaak neerzetten dan wat het voorheen was. Dat slaat vooral op de menukaart, want qua ingrediënten is het nog heel regionaal en huisgemaakt. Daarbij grillen ze ook gerechten op de Big Green Egg.

Barrio55

Op de plek van de TokoBAR opent eind oktober Barrio55. Over de invulling van het restaurant is nog weinig bekend. Maar op Instagram valt te zien dat de hele zaak gestript is en opnieuw wordt opgebouwd. Heel benieuwd welke Spaanse kant ze op gaan.

Satiata

We gaan naar de buren, want op de plek waar restaurant Pulcino’s ooit begon (inmiddels aan de Piushaven) is het een en ander gebeurd. Het restaurant opende en nam fruit-/groentewinkel Appelsien ernaast ook over. Dat werd delicatessenwinkel Satiata. Na de verhuizing van het restaurant werd de zaak aan het Radiopleintje eerst Pulci’s Burger Joint. Die is gesloten en omgetoverd tot restaurant Satiata.

Miss Mars

Weer een paar deuren verder zat eerst Wijnbar Cru. Eigenaresse Marcella vond het tijd voor een nieuwe invulling en uitstraling. De zaak gaat nu verder onder de naam Miss Mars en is nog altijd de plek voor lekkere wijnen en goede bites.

Bovee & Benee

Bij de schouwburg in Tilburg is in september het nieuwe stadscafé Bovee & Benee geopend. Het moet een plek voor inwoners van de stad, toeristen en bezoekers van de schouwburg worden. Hiermee wordt ook al ingespeeld op de nieuwe invulling van het Willemsplein, Stadhuisplein en Koningsplein.

Top Croque

Op het Pieter Vreedeplein is na jaren de bloemist vertrokken (na veel gedoe). Op die plek is Top Croque sinds het voorjaar neergestreken. Studenten van de Universiteit kennen het concept wel, maar dit is de eerste keer dat de binnenstad kennismaakt met de tosti’s van Top Croque.

Puzzles

Restaurant Havana op de Heuvel in Tilburg is al jarenlang een begrip in Tilburg. Daar zijn de deuren van gesloten en de deuren van Puzzles opengegaan. De zaak is dagelijks geopend.

Old Irish Pub

Iets verder op de Heuvel staat het pand waar ooit Café Karel was gevestigd al jaren leeg. Daar moet ergens in het najaar verandering in komen met de komst van The Old Irish Pub. Dat is een Deense keten van Ierse pubs en wordt de tweede Irish Pub in Tillywood.

K Streetfood Club

Op de heuvel is ook een nieuwe zaak rondom Koreaanse streetfood geopend: K Streetfood Club. Denk aan kimchi, bulgogi, bibimbap, Korean Fried Chicken (Tilly is namelijk een echte krokante wings stad) en allerlei Soju Cocktails.

East No. 7

In het pand van de buren zou eigenlijk de Amerikaanse pizzahut Papa John’s Pizza terechtkomen. Want Tilburg is voor veel van de (Amerikaanse) franchises de ideale stad om het concept uit te proberen en data te verzamelen. Papa John’s kwam niet en nu is Eats No. 7 er geopend. Daar draait het vooral om burgers en pizza.

De Graanhandel

Aan de Piushaven heeft een hele tijd Stadsbrouwerij 013 gezeten. Die heeft ook de deuren moeten sluiten en daarna stond het hoekpand leeg. Drie Tilburgse ondernemers (personen achter Friandries, De Houtloods, De Wagon en Softy’s) sloegen de handen ineen en hebben er het nieuwe restaurant De Graanhandel geopend. Die is van woensdag tot en met zondag geopend voor ontbijt, lunch, diner en borrel.

Studio: Timewarp

In Tilburg is er in mijn ogen geen plek waar je een lekkere cocktail kan drinken. Dat was ooit de Gin Fizz en is de cocktailbar bij Studio eventjes geweest (toen Stan er de bartender was). Inmiddels heeft de cocktailbar bij Studio verschillende gedaanteverwisselingen gehad. Begin oktober opent er een nieuwe cocktailbar Studio: Timewarp. Heel benieuwd of die het tij kan keren qua goede cocktails in Tilburg.

Wes van Geneijgen