
Chef Joris Bijdendijk heeft op 21 en 22 maart chef Álvaro Clavijo van restaurant El Chato in Colombia naast zich in de keuken staan van restaurant Wils. Tijdens dit tweedaags gastchef-evenement gaan de chefs flink uitpakken op het open vuur bij het Amsterdamse restaurant.
Clavijo werd tijdens de Best Chef Awards vorig jaar uitgeroepen tot de #34 van de wereld. Restaurant El Chato staat al jaren in de top van de Latijns-Amerikaanse restaurants. Zo stond het restaurant op #2 in de Latin America’s 50 Best Restaurants en bij de grote broer The World’s 50 Best Restaurants op plaats #33.
Ervaring opdoen
Chef Clavijo opende restaurant El Chato in zijn thuisstad Bogota in 2017. Daarvoor deed hij ervaring op in de keukens van de beste restaurants in de Verenigde Staten en in Europa. Zo werkte hij bij onder meer: Per Se, L’Átelier de Joël Robuchon en Noma. Met die ervaringen en kennis kwam hij terug naar Bogota om daar zijn visie op eten tot zijn recht te laten komen in een eigen restaurant.
El Chato
Bij El Chato combineert hij de kennis van internationale bereidingen en kooktechnieken met de biodiversiteit van Colombia. Dat maakt het restaurant en moderne gastro-bistro die een ode brengt aan al het moois dat er lokaal te verkrijgen is. Daarmee zijn onder andere deze signature dishes ontstaan: kippenhartjes met gefermenteerde aardappelen, gezouten roomkaas en zuring; citroengras-ijs, mambe opera en quinoavlokken; en babymaïs met bruine boter consommé, gebakken kaas en maïscrumble.
Chef Joris Bijdendijk staat te trappelen om met Clavijo de keuken in te duiken. “Álvaro en ik hebben al eens eerder samen gekookt. Het groentegerecht dat hij toen bereidde bestond uit maar liefst twintig verschillende componenten, maar ik herinner me ze nog allemaal. Álvaro is een buitengewoon getalenteerde en unieke chef en ik kijk er enorm naar uit om opnieuw samen met hem te koken.”
Gastchefs in de keuken
Bijdendijk deelt graag zijn keukens met andere chefs. Zo haalt hij voor Rijks en Wils vaker internationale chefs naar restaurants om samen wat tofs neer te zetten. Inmiddels zijn er al meer dan 40 chefs sinds 2014 naar Amsterdam afgereisd. Waaronder: Mauro Colagreco (Mirazur, Frankrijk), Jorge Vallejo(Quintonil, Mexico City), Virgilio Martínez (Central, Lima) en Tim Raue (Tim Raue, Berlijn).
Op 21 en 22 maart biedt El Chato x Wils een gezamenlijk menu dat voor lunch bestaat uit vier of zes gangen (95 / 130 euro) en voor diner uit zes gangen (130 euro). Reserveren doe je hier!
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025