Bijzondere lunch met Verdejo-wijnen bij restaurant De Kas

Als er een uitnodiging binnenkomt om bij restaurant De Kas in Amsterdam te komen lunchen, dan zeg je daar blind ja tegen. Als het ook nog eens een bijzondere lunch is waar de groentegerechten van de sterrenzaak met de Rueda Verdejo-wijnen worden gecombineerd weet je dat het een geweldige middag gaat worden.

Wanneer er iets tofs met wijn op het programma staat, dan is Harald Hamersma nooit ver weg. Hij was verantwoordelijk voor de presentatie van de middag en om op zijn eigen wijze de wijnen te introduceren en van meer context te voorzien. Alvast het eerste feitje: Nederland is de grootste importeur van Verdejo-wijnen.

Potverdejo

De tafels die op deze zonnige dag buiten klaarstonden waren volledig ingedekt en lagen vol met verse groene groenten. Aan de stoelen hingen strohoedjes met de pa-dum-tsssjj tekst ‘Potverdejo’ op. De ontvangst gebeurde met een Verdejo-bubbel van Palacio de Bornos. Daarna was het tijd om lekker aan te schuiven en te genieten van al het moois uit de keuken van De Kas en uit Rueda.

Groene groenten

Hamersma heeft tussendoor uitgelegd dat de witte wijnen enorm goed te combineren zijn met groene groenten, zolang je de smaken, maar goed begrijpt. Gelukkig is dat aan de chefs van het restaurant wel toevertrouwd. Wat je van De Kas mag verwachten: enorm interessante gerechten met toffe smaakcombinaties.

Zo was er koolrabi met een Hollandaisesaus van vlierbloesem (zó briljant) en groene appel. Het experimenteren ging daarna echt van start bij de spitskool met cantharellen, bramen en een vadouvansaus. Daar kregen we twee wijnen bij: de Tres Pilares en Harenna. Dat werd proeven en uitwisselen welke nu voor het beste samenspel zorgde. Verse asperges met peterseliecrème bleek een topcombi met Verdejo.

Bijzonder einde

Vaak herken je een goed restaurant aan hoe het met het dessert omgaat en deze lunch eindigde heel bijzonder. Ten eerste kregen we een dessert waar de rabarber in zong en daarbij werd een hele bijzondere wijn geschonken: een Vino Dorado. Die is op eenzelfde manier gemaakt als sherry, ruikt zoet maar met heel erg nootachtige aroma’s.

Om de lunch helemaal fantastisch af te sluiten kwam er nog een extra dessert; ijs gemaakt van viooltjes uit de tuin. Dit was zó lekker, hier had ik een bak van mee naar huis willen nemen. Gelukkig mochten alle groenten die op tafel lagen mee naar huis tegen de voedselverspilling en om thuis lekker te cheffen.

Wes van Geneijgen