
Shared dining is als concept inmiddels zo goed als de standaard in veel restaurants geworden. Het is zelfs zo aanvaard dat het bijna verrassend is als een restaurant er niet aan doet. Daarom ben ik altijd extra verheugd als het concept mij vooral een mogelijkheid geeft om zo veel mogelijk van de kaart te proeven. Bij restaurant Harper aan de Plaats in Den Haag was dit onlangs het geval.
Aan een van de oudste pleinen van de hofstad, De Plaats, is restaurant Harper in april geopend. De vier eigenaren, Michael Tilkema, Melvin van der Meer, Kevin Gerrits en Piet Scholtes, hebben een speciaal concept ontwikkeld die perfect past bij de nieuwe zaak. Van der Meer en Tilkema runnen ook de bekende Haagse zaken Jamey Bennett en Barlow. Gerrits is de gastheer van Harper en chef Nick ten Hagen is de chef-kok van de nieuwe zaak.
Hedendaags traditioneel
Voor het menu van het restaurant haalt het keukenteam inspiratie van over de hele wereld. Er wordt gekookt met verse ingrediënten die in het seizoen zijn. Daarbij worden traditionele kookstijlen vertaald naar het heden of er wordt een eigenzinnige twist aan gegeven. Dit om gasten te blijven verrassen met de gerechten.
Chef Nick ten Hagen over het idee achter het menu: “Smaak is herinnering. Ik laat me inspireren door smaken uit het verleden waar ik steeds een nieuwe smaakcombinaties bij probeer te vinden. Op mijn nachtkastje ligt altijd een kladblok met potlood. Inspiratie komt vaak onverwachts.”
Buiten genieten
Aangezien de zomer echt begonnen is, heb ik lekker een avondje buiten mogen tafelen bij Harper. Op het terras zit je wel echt op een bruisend stukje Den Haag waar er genoeg te loeren valt. Alvast een eerste tip: ze weten hier goede cocktails te maken. Dus dat is al gelijk een reden om hier sowieso eens op het terras te gaan zitten.
Eigen draai
Wat aan de kaart opvalt, is dat de chef daadwerkelijk een eigen draai geeft aan veel gerechten. Dat maakt het shared dining concept in dit geval een goede reden om van alles uit te proberen en veel te proeven. Zo zette de Crispy Risotto op de kaart mij een klein beetje op het verkeerde been, want het bleek -natuurlijk- gewoon arancini te zijn.
Verdere toffe gerechten: mousse van verschillende soorten lever met perzikijs en champagne. De heilbot in tijgermelk is ook een heel lekker gerecht. Ook hier dacht ik van: is dit een soort van ceviche, maar dat was totaal niet het geval. Ander verrassend gerecht was de inktvispasta. Die was enorm lekker, maar door het gebruikt van de inkt om de pasta te kleuren zijn je tanden hierna wel echt goed zwart. Om het compleet te maken is er een goede wijnkaart met voor ieder gerecht wel een lekkere bijpassende wijn.
Restaurant Harper is dagelijks geopend vanaf vroeg (9:00 uur)
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025