
Er heerst een beeld dat wanneer je bij een sterrenrestaurant eet, dat je dan flink de beurs moet trekken. Die vlieger gaat allang niet meer op, zeker als je kijkt naar restaurants met één ster. Michelin heeft daar ook in Nederland altijd oog voor. Van Amsterdam tot Weert, deze twaalf adressen tonen dat vakmanschap, productkennis en plezier in koken niet altijd de hoofdprijs hoeft te kosten.
Begin oktober werd de nieuwe selectie van de Michelingids gepresenteerd in het MECC in Maastricht. Die liet ook nu weer zien dat het gastronomisch landschap in Nederland zeer breed is geworden. Mijn tip is al jaren voor in binnen- en buitenland: als je een keertje bij een sterrenzaak wil eten, ga dan voor een lunch. Je krijgt dezelfde kwaliteit, maar dan tegen een zachtere prijs. Michelin deelt nu ook een lijst met de twaalf goedkoopste adresjes in Nederland met een Michelinster.
De Kas in Amsterdam
In de voormalige stadskas in Park Frankendael in Amsterdam draait alles bij restaurant De Kas om groente en kruiden uit eigen tuin. Chefs Wim de Beer en Jos Timmer koken volgens het motto ‘from plant to plate’. De kas is gevuld met geurige basilicum, jonge biet en chili, waarvan zelfs de XO-saus huisgemaakt is. Een driegangenlunch kost 53 euro, het vijfgangenmenu 84 euro.
LIZZ in Gouda
In het Weeshuis van Gouda brengt chef Remco Kuijpers een geraffineerde keuken met Aziatische invloeden. Gerechten als radijs met wasabi of fazant met eendenlever tonen zijn technische precisie. De lunch start vanaf 59 euro voor drie gangen, een viergangenmenu kost er 80 euro.
De Juwelier in Amsterdam
Yoran Jacobi geeft klassieke gerechten een eigen draai. Snoekbaars, beenmerg of kalfsniertjes krijgen hier moderne finesse, zonder dat de smaak verliest aan kracht. Drie gangen à la carte komen gemiddeld uit op 70 euro.
Cheval Blanc in Heemstede
Chef Huub van der Velden serveert een moderne keuken met focus op precisie. Van heilbot tot parelhoen, elk gerecht is zorgvuldig opgebouwd met speelse garnituren en diepe sauzen. Een menu van vier gangen kost 90 euro, à la carte gemiddeld 75 euro.
Brass Boer Thuis in Zwolle
De ontspannen stijl van Jonnie en Thérèse Boer leeft hier voort in een losse, speelse keuken. Op houtvuur gegaarde bloemkool met amandel, ganzenlever in handdoek en lokale producten zorgen voor een herkenbare signatuur. Voor- hoofd- en nagerecht à la carte kosten samen gemiddeld 80 euro.
Zoldering in Amsterdam
In deze levendige buurtbistro gaan wijn en gerecht hand in hand. De kaart wisselt wekelijks en is verrassend toegankelijk. Van vegetarische filet americain tot boerderijkip met morilles, alles klopt qua balans. Een driegangenmenu à la carte kost ongeveer 65 euro.
De Woage in Gramsbergen
In het noordoosten van het land staat De Woage voor klassieke smaken met moderne punch. Kabeljauw met kerriejus, kreeft met risotto of tournedos met ganzenlever: alles is gul en smaakvol. Gemiddeld 75 euro à la carte, het verrassingsmenu van vier gangen 84 euro.
Bistro de la Mer in Amsterdam
Een Parijse bistro vol energie en zilte geuren. De oesterbar valt meteen op, net als de zeetong à la meunière en roggevleugel met truffel. Het team van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot tilt de viskeuken naar een hoger plan. Reken op gemiddeld 75 euro voor drie gangen.
Noble Kitchen in Cromvoirt
Tussen de fairways van Bernardus Golf ligt dit modern ingerichte restaurant met Aziatische toets. Gyoza, bavette van de robatagrill en rijke sushi vormen de kern van de kaart. Drie gangen kosten 65 euro, à la carte gemiddeld 75 euro.
Marrees in Weert
Chef Jan Marrees bewijst in Weert dat een Michelinmenu niet stijf hoeft te zijn. Kreeftenlasagne, kalfszwezerik of Aziatische dumplings krijgen hier een ontspannen podium. Een lunchmenu kost 55 euro, vier gangen 90 euro.
Olde Marckt in Aalten
De familie Stoverink combineert traditie en vernieuwing in deze dorpsklassieker. Wild, asperges en huisgemaakte patés vormen het hart van de kaart. Twee gangen lunch kosten 35 euro, drie gangen 55 euro.
Choux in Amsterdam
De funky kant van fine dining. Groenten spelen hier de hoofdrol, vlees en vis zijn bijzaak. Tomaat, champignon en kruiden krijgen textuur en diepte door fermentatie en slimme cuissons. Het theatermenu van drie gangen kost 52,50 euro, vier gangen 69,50 euro.
[Foto’s bij dit artikel © Maarten Bezem/Choux Rinze Vegelien /De Kas en Michelin NL]
- 12 betaalbare Michelinrestaurants in Nederland onder de 90 euro - 17 november 2025
- Aanrecht, koelkast of vriezer: zo bewaar je verse kruiden - 15 november 2025
- Alcoholvrije gin mag in EU de naam ‘gin’ niet meer gebruiken - 14 november 2025