
In het pand waar Daalder Atelier in Amsterdam was gevestigd, is onlangs de neo-brasserie Gossler & Florin geopend. Het nieuwe geesteskind van ondernemer Wesley van Haeften presenteert in het restaurant een à-la-cartemenu met favoriete internationale klassiekers, die dankzij de moderne kooktechnieken en een innovatieve kookstijl een extra dimensie krijgen.
Brasserie Gossler & Florin
Van Haeften over de nieuwe zaak: “Ik kom uit een zeer Bourgondisch Belgisch gezin. Er werd thuis altijd goed gekookt en we gingen vaak op restaurant. Al een aantal jaar miste ik een plek in Amsterdam waar ik echt bourgondisch én op niveau kan eten. Met Gossler & Florin hebben we een plek waar je de hele avond kan dineren, maar ook gewoon ’s avonds aan de bar kan zitten voor een echt goed glas wijn of cocktail.”
Internationale klassiekers
Het idee van de menukaart is om internationale klassiekers met een eigentijdse twist centraal te zitten. Zo wordt de risotto geserveerd met verschillende soorten gepofte biet, een foam van geitenkaas en croutons van briochedeeg. De gazpacho op het menu heeft alle ingrediënten van de klassieker, maar dan anders. Hij wordt namelijk als salade verrijkt met feta geserveerd om vervolgens aan tafel met bouillon te worden overgoten.
De Onglet Béarnaise met een glazuur van zwarte knoflook, een crunch van colombo kruiden, béarnaise uit de kidde, dragon en zoetzure sjalot is een goed voorbeeld waarin het beste van het verleden en het heden samenkomen. Als sides kun je moderne en creatieve versies van bekende gerechten als een Opperdoezer ronde of Caesar salade bestellen.
À la carte
Dat er alleen maar à la carte gerechten op het menu staan, is volgens Van Haeften een bewuste keuze. Hij zegt erover: “Ik vind het belangrijk dat we op elk moment van de avond toegankelijk zijn. Dat je gewoon à la carte kunt eten en je niet meteen een 5-gangenmenu hoeft te bestellen. Sterker nog; we bieden helemaal geen menu’s aan.”
Kelderboekje
De wijnkaart is bij Gossler & Florin net zo prominent aanwezig als de gerechten zelf. Los van een zorgvuldig samengestelde wijnkaart, kan de gast informeren naar Van Haeften zijn persoonlijke ‘kelderboekje’, waarin hij zijn meest waardevolle wijnen koestert. In het cafégedeelte van de zaak kan er aan de bar -met uitzicht op de chefs- gegeten worden, maar gasten die enkel voor een glas wijn of een cocktail willen aanschuiven, zijn hier ook van harte welkom. Het team houdt graag een aantal plekken aan de bar vrij voor zijn gasten.
Historische locatie
De bijzondere locatie van Brasserie G&F heeft een rijke horecageschiedenis die zover teruggaat als de jaren ’30. Wat ooit begon als een typische Jordanese kroeg, heeft zich geleidelijk ontwikkeld van jazzcafé tot eetcafé en uiteindelijk het fine dining restaurant Daalder*. De naam ‘Gossler & Florin’ – beide historische munten- verwijst met respect naar voorganger Daalder.
(Afbeeldingen bij dit artikel: ©Lyan van Furth – LVFFood)
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025