
Bovenin het NH Collection Eindhoven Centre hotel aan het Stationsplein in Eindhoven vind je restaurant en skybar Vane. Het hotel is een geweldige uitvalsbasis om de stad te ontdekken. Het hotel opende in 2017 haar deuren en heeft 132 kamers die allemaal grote ramen hebben zodat er lekker veel daglicht binnenkomt. Onderdeel van het hotel zijn restaurant Vane waar chef-kok Carlo Chantrel inmiddels de scepter zwaait en in Vane Skybar en rooftop lounge geniet gasten van toffe cocktails en bijpassende bites.
Toen ik een paar jaar geleden tijdens de Dutch Design Week op het dakterras van het nog te openen hotel van Piet Heijn Eek uitkeek, dacht ik het beste uitzicht over Eindhoven te hebben gevonden. Na de overnachting in het NH Collection hotel en vooral diner bij Vane en daarna een paar cocktails in de skybar, weet ik dat er een veel beter uitzicht te vinden is over de stad.
Vane Restaurant & Skybar
Het hotel behoort sinds kort bij de top 16 superieure vijfsterrenhotels van Nederland. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft onlangs het hotel met de 5* ‘Superior’-status onderscheiden. Daarmee is het enige hotel in Noord-Brabant die deze eer en classificatie heeft.
Hoteldirecteur Jeroen Renders zegt hierover: “De 5* Superior classificatie is een mooie upgrade voor ons hotel, maar ook een opsteker voor de stad. We zien een grote behoefte aan kwaliteitsbeleving binnen de horeca in het centrum van Eindhoven. Elke dag gaat het team met volle passie aan de slag om onze gasten een extraordinaire service aan te bieden.”
Open en licht
De kamers van het hotel kenmerken zich door een enorm gevoel van ruimte en licht, dat komt vooral door de grote ramen, maar ook de heel lichte, moderne inrichting. En laten we eerlijk zijn: er is weinig fijners dan op te staan en lekker in bad te genieten van een uitzicht op een plein, in dit geval het Stationsplein.
Chef Carlo Chantrel
Chef-kok Carlo Chantrel heeft inmiddels de leiding over het restaurant van het hotel: Vane. Hij is een bekendheid in de regio doordat hij furore maakte in zijn eigen restaurant Tilia in Etten-Leur, daar was hij met zijn brigade al jaren goed voor een Michelinster. Dat zegt genoeg over de ambitie van het hotel om gasten altijd een heel bijzondere ervaring te bieden.
Eenvoud en kwaliteit
Chef Chantrel staat in al zijn keukens voor goede, doordachte en bijzondere smaakcombinaties die gekenmerkt zijn door eenvoud en kwaliteit. De chef over zijn nieuwe stek: “VANE Restaurant is een logische stap voor mij; het is zo’n bijzondere en unieke plek! Graag laat ik Eindhoven kennis maken met mijn creatief doordachte en bijzondere smaakcombinaties. Eenvoud en kwaliteit in combinatie met mooie en duurzame producten.”
Panorama uitzicht
Dankzij het panoramisch uitzicht over Eindhoven is Vane Restaurant gelijk een van mijn favoriete restaurants in Nederland geworden. En dan ben je pas net aan tafel gegaan. Bij het restaurant kun je kiezen uit een van de menu’s bestaande uit meerdere gangen (te beginnen bij vijf) en een daarbij horend wijnarrangement.
Hele mooie wijnen
Als je tijdens een avond je al laat verrassen door chef Chantrel is het ook érg aan te raden om dit te laten doen door sommelier Ruud Verspaget. Een man met ervaring, kennis, kunde en vooral een fantastische selectie wijnen die hij perfect met de gerechten van de chef.
Gastronomisch hoogste punt
Het is dan ook echt mooi op bij Vane het samenspel tussen de gerechten en wijnen in optima forma te ervaren. Chef Chantrel heeft een heel duidelijke visie en die komt op ieder bord naar voren. Bij de steak tartaar gaat hij voor een Libanese twist. Naast de techniek in het gerecht, merk je ook gelijk de pure smaken op in een smaakcombinatie die je waarschijnlijk op deze manier niet eerder hebt ervaren.
Sommelier Verspaget serveerde hier een Australische Viognier bij en dat was mooi ‘missiestatement’ van hoe de avond zou verlopen. Of het nu een vis- of wildgerecht was dat uitgeserveerd werd, er lag niets op het bord dat er niet hoorde. Zo speelde het hert daadwerkelijk de hoofdrol in het wildgerecht en was er een fijne balans met de andere (uitgesproken) ingrediënten op het bord. En als zelfs het kaasplankje té lekker is, mede door een fijne sherry, dan heb je een topavond gehad.
Tot in de details
Daarbij is het altijd mooi om te merken dat mensen streven naar perfectie in zo’n restaurant. Overal is over nagedacht van aankleding tot aan de wijnglazen. En dat laatste moet echt even vermeld worden, want voor iedere wijn wordt uitgedacht in welk glas hij het beste tot zijn recht komt. Als je dan ook nog eens wijnglazen hebt die alleen al door het steeltje iedere keer opvallen, moet dat echt even vermeld worden. Een goed glas is zó belangrijk.
Cocktails in de Skybar
Om het geweldige panorama-uitzicht over Eindhoven uit te spelen en gasten nóg wat meer in de watten te leggen is op de bovenste verdieping, gewoon bereikbaar vanuit het restaurant, Vane Skybar gesitueerd. Aan het menu valt al snel af te lezen dat het idee van hoe in het restaurant naar ingrediënten en smaken wordt gekeken, dat dit doorgevoerd wordt in de cocktails.
Als je wat kennis hebt van klassieke cocktails dan herken je qua ingrediënten waarschijnlijk verschillende klassieke cocktails. Toch zit er eigenlijk overal wel een heel eigenzinnige twist aan zodat je verrast wordt door de smaken. Zo staat er de Eclipse op de kaart: een zwarte cocktail die door lichtinval inderdaad een eclips veroorzaakt. Ook goed om te weten: de kundige bartenders weten van wanten, dus maken je met gemak iets ‘off menu’, zoals bijvoorbeeld een goede Mezcal Sour.


Mooie toevoeging aan Eindhoven
Voor iemand die al jaar en dag in Eindhoven komt, was het sowieso een bijzondere ervaring om de stad eens vanuit een ander perspectief te zien. Daar speelt het uitzicht al een belangrijke rol bij, maar ook de hele centrale ligging van het hotel. In de kamer heb je een geweldig uitzicht op het station en de weg richting de Heuvelgalerij. Mooi om dit eens van bovenaf zo te zien. Ook lijkt NH Collection Eindhoven zo een ideale plek, op een steenworp afstand van het station, voor als je vroeg vliegt vanaf Eindhoven Airport.
- EARTH Water en KLABU werken samen: ADE, donatie, limited edition - 28 oktober 2025
- Rooftopbar CIMA brengt Mexicaanse flair naar Amsterdam - 28 oktober 2025
- Van Helmond naar Eindhoven: chef Jermain de Rozario start opnieuw - 28 oktober 2025























Eén reactie
Reacties zijn gesloten.