
Op 30 mei 1963 opende het Hilton Rotterdam de deuren in het hart van de stad. Zestig jaar (en twee maanden later) is het een zeer geliefd hotel voor Nederlandse en internationale gasten. Het hotel werd ontworpen door Huig Maaskant en daarmee gaf hij de skyline van Rotterdam kleur. Om de 60ste verjaardag te vieren, mocht ik een reis door de geschiedenis van het Hilton Rotterdam meemaken.
Hilton Rotterdam 60 jaar
Toen het hotel open ging was Conrad Hilton zelf aanwezig. Best uniek, want op dat moment was het pas het vierde hotel dat hij zelf opende. De buitenkant van het gebouw is nog altijd zoals het ooit gebouwd is. Destijds heel modern met een gevel van wit beton en glas, strakke lijnen, een functioneel ontwerp en verhoogde entree.
60 jaar is pas het begin
General Manager van Hilton Rotterdam, Jolijn Zeeuwen, vertelt enthousiast over het hotel: “Hilton Rotterdam is trots op de afgelopen 60 jaar van uitstekende gastvrijheid en toewijding aan onze gasten en de gemeenschap. We kijken ernaar uit om dit bijzondere jubileum te vieren en onze waardering te tonen aan iedereen die heeft bijgedragen aan het succes van ons hotel. We kijken uit naar de komende 60 jaar van inspirerende gastervaringen.”
Zelf op onderzoek
Ik mocht zelf een kijkje nemen op verschillende speciale locaties in het hotel. Dat begint natuurlijk in de lobby, waar een heerlijke bloody mary stond te wachten. In Le Jardin stond de chef van restaurant JAQ met een ceviche van zeebaars en een parsley smash klaar. Hij vertelde wat meer over de gerechten en de geschiedenis van het hotel.
Presidential Suite
Toen we de Presidential Suite binnenliepen werd gelijk duidelijk dat we echt een mooi kijkje achter de schermen gingen krijgen. We kregen wat bescheiden informatie over wie er allemaal hadden overnacht, waaronder de leden van ons koningshuis. De chef had ook heerlijk uitgepakt met geroosterde kreeft in boter (heel veel) en een glas champagne.
Toegewijde medewerkers
In de suite dook ook Helen Verbeek, F&B waiter, op. Zij is al sinds 1980, dus al 43 jaar (!!), werkzaam bij Hilton Rotterdam. Ze had natuurlijk een paar geweldige verhalen over de gasten die ze heeft mogen begeleiden. Haar favoriete gasten: “Dit was absoluut het tiendaagse verblijf van the Rolling Stones. Wij boden hen 24 uur per dag Food&Beverage aan. The Rolling Stones liepen hier rond in het restaurant alsof het niks was.”






Geweldig uitzicht
Hoewel gasten er niet snel een kijkje mogen nemen, kregen wij wel de kans om op het dak van het Hilton te betreden. Daar heb je echt een geweldig uitzicht over Rotterdam. Ook hier had de chef wat moois klaarstaan: een plantaardige kebab met Redefine Meat én een geweldige tequilacocktail in de vorm van een El Diablo.
Daarna was het tijd om van het hoogste punt naar het laagste punt van het hotel te gaan: The Boilerroom. Daar kregen we nog wat meer te horen over de infrastructuur van het hotel. Er viel een steak USA te proeven met een fijne malbec. Daarna was het tijd om af te sluiten in restaurant JAQ voor het dessert: een zomerse trifle met een heerlijke whiskycocktail: de Godfather.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025