Gijs Bruurs over Erloom: ‘Koken op zijn puurst en samen tafelen’

Pop-uprestaurant Erloom

Wat als je twintig chefs uit binnen- en buitenland uitnodigt om te koken op een biologische boerderij in Brabant? Het antwoord op die vraag krijg je deze zomer bij pop-uprestaurant Erloom. Een tijdelijk restaurant waar elke week een andere chef de scepter zwaait. Ieder met een eigen signatuur en specialiteiten. Initiatiefnemer Gijs Bruurs over de pop-up: “Erloom draait voor mij om koken in zijn puurste vorm, samen eten en samen beleven.”

Het idee voor Erloom ontstond in de Brabantse plaats Biest-Houtakker. Daar heeft Bruurs een eigen atelier: Mycelium Atelier. Een plek waar hij regelmatig diners organiseert met seizoensproducten en wijnen van de nabijgelegen wijngaard in de hoofdrol. “Daar is het zaadje geplant en ben ik erachter gekomen hoe prettig het is om zó dicht bij je producten te werken.”

Van intieme diners naar pop-up bij boerderij

Tijdens de diners in zijn atelier ontstond een bijzondere dynamiek. Samen eten aan lange tafels verbindt en helpt om mooie gesprekken op gang te brengen. Zijn atelier bleek alleen niet de ideale plek om op grotere schaal te werken. Zeker logistiek gezien niet. Bruurs ging op zoek naar een andere plek voor zijn pop-upconcept. Zo komt hij in zijn geboortedorp Hilvarenbeek uit bij bioboerderij ’t Schop.

De naam Erloom

De naam is afgeleid van ‘heirloom’, een verwijzing naar erfstukken en naar tomaten die generaties lang worden doorgegeven. “Dat symboliseert precies waar we voor staan: vakmanschap, authenticiteit en ingrediënten met een verhaal.”

Pop-uprestaurant op het erf

Vanaf het eerste weekend van mei koken twintig chefs, twintig weekenden lang, op het erf van de boerderij. De aftrap is voor chef Jaimie van Heije. Daarna volgen koks uit binnen- en buitenland. Bruurs: “Iedere chef heeft zijn eigen signatuur en stijl”, zegt Bruurs. “De Jamaicaanse keuken, pure Italiaanse gerechten of een chef die alles uit groenten haalt. Het is een line-up waar ik trots op ben.”

De chefs koken op open vuur, met een reeks kamado’s tot hun beschikking. Geen ingewikkelde keukentechniek, geen strak servies, maar vooral wel veel vrijheid. Bruurs: “In hun eigen restaurants draait alles om precisie en timing. Hier mogen ze loskomen van die druk. Gewoon weer koken zoals het bedoeld is: puur en op gevoel.”

Samen dineren

Bruurs wil dat de chefs zich thuis voelen, en helemaal de gasten. Iedereen schuift aan lange tafels, de sfeer is losjes en bourgondisch. “We willen sociale interactie aanmoedigen”, legt Bruurs uit. “Samen eten is bij uitstek iets wat verbindt. Ik hoop dat er mooie gesprekken ontstaan vanuit een gedeelde liefde voor lekkere gerechten eten en mooie mensen. Tussen de gasten, maar ook met de chef. Dat mensen blijven hangen met een glas wijn in de hand, voeten in het gras.”

Een lunch of diner reserveren tijdens een van de weekenden kan via de website van Erloom.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *