
Er zijn heel veel mensen die deze weken hun eerste bezoek brengen aan het Oktoberfest in München. Het wereldberoemde bierfestival trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Hoewel het draait om gezelligheid en bier, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Hier de beste tips voor een onvergetelijke en vooral stressvrije eerste bezoek aan het Oktoberfest in München.
Eerste bezoek Oktoberfest
Het aspect van de sfeer van Oktoberfest is misschien wel een van de leukste aspecten van het feest. Dat komt mede door de traditionele Beierse klederdracht. Voor de mannen is dat een lederhosen en voor de vrouwen een dirndl. Hoewel het niet verplicht is, word je als toerist in deze kleding meer onderdeel van de feestvreugde. Zorg ervoor dat je een authentieke outfit kiest in plaats van een goedkope verkleedvariant uit een carnavalswinkel.
Kies de juiste dag
Oktoberfest duurt twee weken, met meestal de drukste dagen in de weekenden. Als je voor de eerste keer gaat, is het slim om doordeweeks te gaan, vooral tijdens de middagen. Het is dan minder druk, en je vindt makkelijker een in een van de biertenten. De openingsdag is ook een bijzondere ervaring, omdat dan het eerste biervat traditioneel wordt aangeslagen door de burgemeester van München.
Kom vroeg voor een goede plek
Als je de drukke biertenten wilt bezoeken, zoals Hofbräu of Paulaner, is het belangrijk om op tijd te komen, vooral in het weekend. Veel tenten laten geen nieuwe bezoekers meer binnen zodra ze vol zijn. Dat kan al rond het middaguur gebeuren. Kom rond 10:00 uur voor een plek, vooral als je met een groep bent. Ook belangrijk: in de tenten wordt bier alleen geserveerd aan tafels: zonder zitplaats geen biertje.
Ken je bieren
Oktoberfest draait om bier, maar het is geen gewone selectie. De zes brouwerijen die bier mogen schenken op het festival zijn: Augustiner, Paulaner, Spaten, Hacker-Pschorr, Hofbräu en Löwenbräu. Zij serveren speciaal voor het evenement gebrouwen Märzenbier. Dit is iets sterker dan je misschien gewend bent, met een alcoholpercentage rond de 6%.
Eten is essentieel
Oktoberfest staat niet alleen bekend om zijn bier, maar ook om het heerlijke eten. Een stevige maaltijd helpt niet alleen om de alcohol te balanceren, maar is ook een essentieel onderdeel van de Beierse cultuur. Typische gerechten zijn: Brathendl (geroosterde kip), Schweinshaxe (geroosterde varkenspoot) en Brezn (grote pretzels). Vergeet niet om een bord Obatzda te proberen, een smeerbare kaasdip die perfect is met een pretzel.
Contant betalen
Hoewel München een moderne stad is, werken de meeste biertenten op Oktoberfest nog steeds voornamelijk met contant geld. Het is verstandig om voldoende euro’s mee te nemen, want het is lastig om te pinnen binnen het festivalterrein. Een biertje (1 liter) kost je al snel zo’n €13-15, en vergeet de fooi niet. De serveersters werken hard en een royale fooi zorgt ervoor dat je sneller wordt bediend.
Verken meer dan alleen de biertenten
Naast de biertenten heeft Oktoberfest nog veel meer te bieden. Er zijn talloze attracties zoals reuzenraden, achtbanen en schiettenten. Deze zijn vooral leuk als je een pauze wilt van het drinken of even een luchtje wil scheppen.
Openbaar vervoer
Oktoberfest trekt miljoenen bezoekers, wat betekent dat het verkeer in en rond München behoorlijk druk kan zijn. Maak gebruik van het openbaar vervoer van de stad. De U-Bahn brengt je direct naar Theresienwiese, het terrein van het festival. Vermijd het nemen van de auto, want parkeren is bijna onmogelijk. Ook handig: zorg dat je terugweg goed geregeld is, want taxi’s zijn vaak schaars na sluitingstijd van de biertenten.
Dompel je onder
Oktoberfest draait om samen genieten van muziek, lekker eten, cultuur en natuurlijk bier. Zing mee met de traditionele Beierse liederen, hef je bierglas en maak nieuwe vrienden. Het festival trekt mensen uit de hele wereld, en die komen allemaal met hetzelfde doel: samen een geweldige tijd beleven.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025