
In Berkel-Enschot, op een steenworp van Tilburg, vind je Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven: de thuisbasis van La Trappe. Hier brouwen monniken sinds 1884 hun bekende bier en het enige officiële trappistenbier van Nederland. Als bezoeker krijg je hier een blik achter de kloostermuren tijdens een rondleiding. Of je schuift aan (op het terras) bij het Proeflokaal, waar de speciaalbieren en streekgerechten samenkomen.
Inmiddels woon ik al 15 jaar in Tilburg en is ‘naar La Trappe gaan’ iets dat al héél lang op mijn lijstje stond. Het is er nooit van gekomen, terwijl het maar een kwartier fietsen is vanaf het centrum. Gelukkig is daar onlangs verandering in gekomen. Die dag gelijk de volledige ervaring gehad: met een rondleiding en borrelen op het terras van het Proeflokaal.
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven
De monniken leven hier gewoon hun leven. Dus voor een rondleiding wordt netjes gevraagd om niet te filmen of ze op de foto te zetten. Wat gelijk opvalt, is dat de abdij en het terrein een mooie groene plek is om rond te lopen. De monniken hebben hun dagelijkse bezigheden, de brouwerij draait en bij het Proeflokaal schuiven dagelijks mensen aan. Het is eigenlijk een kleine werkende gemeenschap, waar stilte en arbeid hand in hand gaan.
Rondleiding door de brouwerij
Als gids gaf Anita deze middag de rondleiding. Zij ontving ons in de filmzaal, waar na de rondleiding nog een korte film over La Trappe getoond werd. Die bekijk je terwijl je geniet van een van de tien La Trappe-bieren. Tijdens een wandeling over het terrein vertelde ze over de geschiedenis van de plek, het ontstaan van de abdij en natuurlijk waarom men er bier begon te brouwen.
De monniken zijn altijd zo goed als compleet zelfvoorzienend geweest. Naast dat er dus bier werd gebrouwen, was er bijvoorbeeld ook een eigen (kleine) bakkerij op het terrein. Daar neem je tijdens de rondleiding ook een kijkje. Naast natuurlijk de oude brouwzalen en de huidige bottelarij. De geur van mout en hop hangt er stevig in de lucht.
Restproducten vinden hun weg naar brood of veevoer, in lijn met de circulaire aanpak van het klooster. Duurzaamheid is een zichtbaar uitgangspunt. De brouwerij werkt samen met leerwerkbedrijven, investeert in waterzuivering en kiest voor lokale leveranciers. Daarmee volgt men de benedictijnse regel dat arbeid en zorg voor de aarde onlosmakelijk verbonden zijn.
Borrel in het Proeflokaal
Vanuit de filmzaal loop je zo het Proeflokaal in of het terras op. Daar heb je uitzicht op de tuinen en binnen brandt in de winter de open haard. De bieren worden hier geschonken zoals ze bedoeld zijn. Je kan hier aanschuiven om lekker te borrelen, probeer dan zeker de La Trappe Quadrupel bitterballen. En zeker ook voor een goed bord eten.
Je vindt hier alles waar je zin in hebt bij een goed glas speciaalbier. Denk aan een ribeye van de grill, een goede hamburger (Trappistenburger) of een rijkgevulde salade. Veel van de ingrediënten zijn zoveel mogelijk lokaal en biologisch, een groot deel komt uit de eigen kas. Het brood bij de gerechten wordt door de monniken zelf gebakken. Net als alle andere eigen producten, zoals de kaas, is dit te koop in de Kloosterwinkel.
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025
- Nieuw hotel Elements by Dutchen opent begin 2026 op Terschelling - 9 september 2025
- Bestsellers Fort Negen tijdelijk landelijk verkrijgbaar via Crisp - 9 september 2025