
Er zijn een paar ‘oudste beroepen van de wereld’ en chef moet er daar ook echt een van zijn. Zeker als je kijkt naar hoe oud sommige restaurants zijn of hoe lang er al een restaurant op een bepaalde plek al is. Dan doel ik niet alleen op Nederland, maar op heel Europa. Er is een restaurant dat al in het jaar 803 open is gegaan! Een overzicht van de oudste restaurants in Europa.
In Nederland hebben we ook wel restaurants of cafés die al eeuwen open zijn. Café Karpershoek in Amsterdam is waarschijnlijk het oudste nog altijd open zijnde café van ons land. Het opende in 1606 de deur en je kan er nog altijd terecht voor een kopstootje en een kaastosti.
De 10 oudste restaurants in Europa
Het is best bijzonder om te zien dat er nog zo veel etablissementen al eeuwen open zijn en nog altijd het fornuis hebben branden. Hoe het eten op dit moment is, dat is lastig in te schatten. Maar ze zijn zeker het bezoeken waard als je toch eens in een van de steden bent tijdens een foodtrip.
10. Café Vlissinghe in Brugge (België) opende in 1515
Verscholen in het Sint-Annakwartier in Brugge vind je al sinds 1515 Café Vlissinghe. Ze noemen zichzelf het oudste café ter wereld, alleen is dat op geen manier te achterhalen. Wel is het zeker dat dit een van de oudste plekken in Europa is waar je nog altijd een hapje kan eten. Huisspecialiteit: de huisgemaakte lasagne.
9. Gostilna Gastuž in Slovenske Konjice (Slovenië) opende in 1467
In een van de mooiste regio’s van Slovenië ligt het plaatsje Slovenske Konjice waar al sinds 1467 restaurant Gostilna Gastuž op een prachtige landelijke plek is gevestigd. Naast genieten van de omgeving ga je er heen voor de champignonsoep met boekweitpap.
8. Hotel Gasthof Löwen in Vaduz (Liechtenstein) opende in 1380
Het Vorstendom Liechtenstein duikt ook in deze lijst op. Daar heb je in Vaduz Hotel Gasthof Löwen waar gasten al sinds 1380 een dak boven hun hoofd vinden en een (warme) maaltijd. Specialiteit van het huis is kalfsvlees met aardappelrösti en groenten.
7. The Sheep Heid Inn in Edinburgh (Schotland) opende in 1360
In het Verenigd Koninkrijk wordt de spits afgebeten door The Sheep Heid Inn in het Schotse Edinburgh. In het centrum van de stad vind je de pub annex bar annex restaurant, eigenlijk precies alle functies die het moet hebben. Je kan er terecht voor een goede steak met rustieke friet, geroosterde champignons, gekonfijte tomaat en boter met peterselie.
6. La Couronne in Rouen (Frankrijk) opende in 1345
In het Franse Rouen vind je La Couronne het oudste restaurant van het land (sinds 1345) waar nog altijd klassieke Franse gerechten op de kaart staan. Je kan er terecht voor het legendarische gerecht Canard à la Presse, maar ook voor de escargots op de klassieke manier.
5. Piwnica Świdnicka in Wroclaw (Polen) opende in 1273
Gelegen in de kelder van het oude raadhuis van de Poolse stad Wroclaw is het restaurant (/bierkelder) Piwnica Świdnicka. Een rijke historie die in 1273 begon met de oprichting van het raadhuis en een plek om daar ook te eten. Als je er bent, ga voor de Poolse variant van dumplings: Pierogi.
4. The Brazen Head in Dublin (Ierland) opende in 1198
De tweede keer dat we in deze lijst naar het Verenigd Koninkrijk gaan, om precies te zijn naar Dublin in Ierland. Daar is The Brazen Head al sinds 1198 een plek om samen te komen, te drinken én een hapje te eten. De specialiteit van het huis is Brazen Bangers & Mash ofwel Ierse varkensworst met aardappelpuree.
3. The Old House in Llangynwyd (Wales) opende in 1147
En de laatste keer dat we naar het Verenigd Koninkrijk gaan is om de top 3 af te trappen. Daarvoor gaan we naar Wales en wel naar Llangynwyd want daar ligt The Old House. De pub en restaurant is al sinds 1147 open en je kan er terecht voor een goede pie mét erwten en friet.
2. Wurtskuchl in Regensburg (Duitsland) opende in 1146
Dit is de oudste (braad)worstenmakerij van Duitsland. Aan de Donau gelegen heeft het een perfecte ligging en worden er bij Wurstkuchl in Regensburg al sinds 1146 gasten geserveerd. Het kan ook niet anders wanneer ze zelf zo naar buiten treden dat de huisspecialiteit daadwerkelijk braadworst van de grill is mét zuurkool.
1. St. Peter Stiftskulinarium in Salzburg (Oostenrijk) opende in 803
Het oudste restaurant van Europa is niet heel verwonderlijk ook het oudste restaurant van de hele wereld. Het ligt in Oostenrijk en wel in Salzburg. St. Peter Stiftskulinarium opende daar in het jaar 803 de deuren, maar het kan ook iets eerder zijn geweest. Het begon ooit als herberg in de Sint-Pietersabdij en je kan er nog altijd terecht voor typische Oostenrijkse gerechten. Huisspecialiteit: Tafelspitz, gekookt rundvlees met gehakte appel en mierikswortel.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025