Dit zijn de hotspots voor eten en drinken op Malta

Schiereiland Malta zit vol met toffe hotspots op het gebied van eten en drinken. Over de culinaire geschiedenis van Malta was al alles te lezen in het artikel over de historie, cultuur en gastronomie op de archipel. De verschillende culturele invloeden door de eeuwen heen hebben het niet alleen qua historie en cultuur een unieke plek gemaakt, maar zeker ook op culinair gebied. Dit zijn de tofste hotspots op het gebied van eten en drinken.

Het was nog best knap lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de Maltese keuken. Maar ik denk dat die zich het best laat omschrijven als een eclectische mix van mediterraans met een vleugje Engelse en Oost-Europese invloeden. Dat maakt het een vrij diverse keuken waar je kan genieten van smaakvolle traditionele gerechten die kenmerkend zijn voor een boerensamenleving tot een moderne variant in de verfijnde Maltese keuken bij verschillende sterrenrestaurants.

Konijn hoort erbij

Dat op een eiland vooral gekookt wordt met ingrediënten van het eiland zelf of wat vissers aan wal brengen is natuurlijk logisch. Toch zijn er een paar verrassende ingrediënten die enorm kenmerkend zijn voor Malta. Als je bij een restaurant bent waar ze vooral met lokale ingrediënten te koken. Dan is het aan te raden om de gerechten met konijn, geit, schaap, scampi’s, octopus of een lokale vissoep zeker te proberen.

Arabische zoetigheid

De verschillende hartige en zoete specialiteiten doen denken aan Arabische en Midden-Oostense specialiteiten. Op het eiland vind je allerlei plekken waar je terechtkan voor een goede kop koffie en een van deze lekkernijen. In Valletta kun je bijvoorbeeld gaan zitten bij Caffe Cordina. Dit café heeft een rijke geschiedenis en is daar al vanaf 1837 te vinden. Ga hier voor Imqaret of kwareżimal.

Maltese keuken

Natuurlijk zijn er allerlei restaurants op Malta te vinden waar je de typische Maltese keuken kan proberen. In Valletta kun je terecht bij Aaron’s Kitchen voor traditionele gerechten en lokale ingrediënten verwerkt in allerlei pastagerechten (grote porties!). Een andere plek waar je de Maltese keuken goed kan leren kennen is in St. Julian’s bij Gululu. Daar zit ook nog eens heerlijk aan het water van de Spinola Bay.

Unieke dinerervaring

Het klinkt misschien heel erg raar als ik schrijf dat ik het beste beeld van de typische Maltese keuken heb gekregen in het Maritiem museum van Malta in Birgu. Helaas is het museum op het moment van schrijven gesloten en is deze ervaring niet standaard te boeken. Heel bijzonder om zo’n uniek diner te mogen ervaren. De conservator van het museum schotelde ons reisgezelschap namelijk een diner voor dat gemaakt was aan de hand van oude recepten uit scheepslogboeken.

Hij vertelde dat zijn idee voor het diner terugging naar de tijd dat de vreemdelingen die op Malta aankwamen en zich er wilde vestigen eerst veertig dagen in ‘quarantina’ moesten. De gangen vertegenwoordigden de ingrediënten die toen gangbaar waren (octopus, schaap, chocolade) en dan op smaak gemaakt met de kruiden en specerijen die toen voor handen waren. Dat maakte dit een zeer speciale ervaring waar cultuur, historie en gastronomie perfect bij elkaar kwamen.

Moderne kijk

Als je niet weet waar je vandaan komt, dan weet je ook niet waar je naartoe gaat, is iets dat ook helemaal opgaat voor de moderne kijk van de huidige chefs op de traditionele Maltese keuken. Een van hen is chef Rafel Sammut van restaurant Briju. Hij heeft het klappen van de zweep onder meer in Italië geleerd en dat valt ook terug te zien in zijn gerechten.

Ons reisgezelschap was er op zaterdagochtend voor een workshop pasta maken. In de keuken van Briju gaf chef Sammut een masterclass over het wel en wee van pasta én maakte hij een van zijn favoriete gerechten op de kaart: Agnolotti gevuld met konijnragout met een beurre noisette met rozemarijn, konijnenjusreductie, gebrande prei, gefrituurde aardpeerchips, selderijblad en een beetje crunchy noten. Met stip de beste pasta die ik ooit ’s ochtends heb gegeten en een wijntje om 10:30u doet dan ook wonderen.

Gastronomie

Malta kent verschillende restaurants met een Michelinster en genoeg toffe plekken om te genieten van een meergangenmenu. Zo heeft restaurant Root 81 een ‘plate’ van Michelin (en een prachtig uitzicht). Ze hebben een geweldige cocktailkaart (met Nederlandse invloeden) en een menu met allerlei gebalanceerde gerechten waarin traditionele ingrediënten op een moderne manier worden gebruikt.

Persoonlijk was ik erg onder de indruk van dumplings in dashi en een verfijnd gerecht met verschillende bereidingen van varkensvlees. In mijn ogen is het de moeite waard om als je op Malta bent ook echt het hele spectrum van de Maltezer gastronomie te ervaren. Dus van konijn tot pastizzi’s tot een meergangenmenu bij een van de hipste zaken.

Dit artikel is tot stand gekomen met behulp van Visit Malta.

Wes van Geneijgen