
Malta heeft op culinair gebied veel te bieden. Dat komt door de roemruchte historie. Toch is het zo’n bestemming waarvan je van tevoren misschien niks weet, maar waar je na er te verblijven aan veel mensen aanraadt om eens te boeken. De archipel in de Middellandse Zee bestaat uit de eilanden Malta, Gozo en Comino. De afstand naar Sicilië is 110 kilometer en naar Tunesië is het 290 kilometer. Het groepje eilanden is zo’n twee keer groter dan Texel en heeft een rijke historie die gezorgd heeft voor een zeer bijzondere gastronomie.
Door de eeuwen heen hebben allerlei volkeren en zeevaarders gedacht dat Malta een perfect eiland was om te veroveren. Dat is niet iedereen gelukt, laat staan dat het hen die het gelukt is een lange tijd vol hebben gehouden (red. Napoleon). Het heeft er wel voor gezorgd dat de archipel een zeer bijzondere historie heeft met allerlei culturele invloeden. Je merkt er nog altijd de invloeden uit noordelijk Afrika, het Midden-Oosten, Groot-Brittannië en natuurlijk Italië.
Culinaire smeltkroes
Dat zorgt niet alleen op het gebied van cultuur en historie voor een bijzondere smeltkroes, maar ook zeker op de Maltese keuken. Uiteindelijk valt die te typeren als een eclectische mix van alles mediterraans met een vleugje Engelse en Oost-Europese invloeden. Daarnaast is het ook altijd wel een samenleving geweest met veel boeren die weinig ruimte hadden. Dit heeft gezorgd voor enkele bijzondere lokale specialiteiten.
Traditionele keuken
Kijk je naar de traditionele Maltese keuken dan is die het beste te omschrijven als rustiek en gebaseerd op de seizoenen. Een paar van deze typisch Maltese gerechten: Rabbit Stew, Bragioli (rundolijven), Kapunata (Maltese versie van ratatouille), Lampuki Pie (vistaart) en weduwensoep met een klein rondje Gbejniet (schapen- of geitenkaas). Zoals je leest zijn schaap, geit en konijn zeer gangbare vormen van proteïne op Malta.
Andere lokale specialiteiten die je bij allerlei winkeltjes kan vinden zijn: Bigilla, een dikke paté van tuinbonen met knoflook, hobz biz-zejt: een bolletje brood gedoopt in olijfolie, ingesmeerd met rijpe tomaten en gevuld met een mix van tonijn, ui, knoflook, tomaten en kappertjes en pastizzi: bladerdeegpakketje gevuld met ricotta of papperige erwten.
Marsaxlokk
Wil je zien hoe het er al sinds eeuwen aan toe gaat op Malta, dan moet je op zondagochtend een bezoek brengen aan vissersdorp Marsaxlokk als de verse vis arriveert. Uit de zee halen de vissers ondermeer: baars, steenvis, witte brasem, zeebarbeel, zwaardvis, tonijn, scampi’s, octopus, inktvis en dolfijnvis. Al deze vissen vind je terug in vissoepen, pasta’s en stoofschotels.
Mooie wijnen
Zoals in de rest van het artikel al naar voren komt; de inwoners van Malta zijn altijd best op zichzelf aangewezen geweest waardoor ze ook zelfvoorzienend zijn geworden. Er wordt op het eiland bier gebrouwen, maar vooral ook echt veel wijn verbouwd. Jaarlijks levert dit zo’n miljoen flessen wijn op die voor een groot deel door de drie grote wijnmakerijen worden geproduceerd. Omdat de wijnen nauwelijks geëxporteerd worden is het echt een aanrader om bij een van de wijnmakers zoals Emmanuel Delicata een kijkje te nemen.
Valletta en meer
Marsaxlokk is wel typerend voor hoe divers het eiland Malta is, want je vindt op het eiland: hoofdstad Valletta en daar staat de hele binnenstad van p de Werelderfgoedlijst van UNESCO, je kan op het strand liggen bij Golden Bay en Paradise Bay waar je in de natuurlijke St. Peter’s Pool kan duiken, de tempels Ħaġar Qim en Mnajdra, de Dingli Cliffs en de meest fotogenieke steden Rabat en Mdina. In die laatste ommuurde stad zijn scenes voor Game of Thrones opgenomen.
Tasty Trails is op uitnodiging van Visit Malta een paar dagen open het eiland geweest om het te ontdekken.
- Nederlandse supermarktprijzen stijgen het hardst in Europa - 13 oktober 2025
- The Art of Drinks 2025: honderden smaken op één dag onder een dak - 13 oktober 2025
- La Place opent veldkeukenrestaurant in Nationaal Militair Museum - 13 oktober 2025