
Kustdorp Ericeira in Portugal is van 15 t/m 24 maart voor de achtste keer gastheer van het International Sea Urchin Festival. Tien dagen lang vinden er allerlei activiteiten plaats die de zee-egel in al zijn facetten uitlichten. Denk daarbij aan live kooksessies met (bekende) chefs. Maar ook gastronomische proeverijen en workshops die zich meer richten op natuur, wetenschap en biologie.
De oprichter en curator van het festival, Nuno Nobre, is enorm enthousiast. Hij vertelt: “Het grote doel van dit festival is altijd geweest om de veelzijdigheid van dit nobele product bij een groter publiek bekend te maken. Iedereen die deel uitmaakt van het festival doet dit op zijn of haar eigen manier of het nu gaat om de chef-koks of restaurants. Ze willen allemaal laten zien wat de zee-egel op gastronomisch vlak te bieden heeft.”
10 dagen lang
Iedereen die ook maar iets heeft met de kaviaar van de zee is ergens deze 10 dagen in het dorp Ericeira te vinden. Op 16 maart begint het programma met een workshop die meer gericht is op de wetenschappelijke kant van het zeedier. Op de zaterdagen 16 en 23 en zondagen 17 en 24 is de zeevruchtenmarkt geopend om de zee-egel te proeven bij een van de gastronomische pop-ups of live kooksessies met onder meer bekende chefs als Luís Brito (Ver Tavira*) en Paulo Alves.
Hele jaar door
Buiten de festiviteiten rondom de levendige markt van Ericeira, siert de zee-egel de menu’s van 27 lokale restaurants. Daarnaast is er een vierhandendiner bij restaurant Jangada met chef André Rebelo en Athanasios Kargatzidis van restaurant Costa Fria. Het diner staat in het teken van de levenscyclus van de zee-egel. Daarbij is een wijnpairing van de wijnen van Quinta da Boa Esperanca.
Masterclass
Een ander bijzonder moment in het programma vindt op 25 april plaats. Op de gerenommeerde opleiding Le Cordon Bleu in Madrid is dan een bijzondere workshop onder leiding van wetenschapper en onderzoeker Slvia Loureno (MARE – Centrum voor Mariene- en Milieuwetenschappen), Erwan Poudoulec (chef-kok en culinair directeur van Le Cordon Bleu Madrid) en door Nuno Nobre (curator van het project).
Ericeira
Het kustdorp Ericeira is een van de meest geliefde kustplaatsen van Portugal. De historie van het dorp met de zee-egel loopt heel ver terug. Vandaar dat het dé plek is om de zee-egel in optima forma te vieren. Het dorp werd door de Wereldorganisatie voor Toerisme van de Verenigde Naties verkozen tot ‘Best Tourism Village 2023’. Dat heeft alles te maken met hoe de gemeente duurzaamheid onder meer in de vorm van het behoud van de biodiversiteit en het mariene ecosysteem en de waardering van de tradities van de zee en de visserij.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025