Waarom is de Negroni wereldwijd zo’n geliefde klassieke cocktail?

Het is deze week International Negroni Week. Overal ter wereld zetten bartenders hun gasten geweldige Negroni’s voor de neus. Deze klassieke cocktail wordt wereldwijd gewaardeerd om zijn bitterzoete en verfrissende smaak. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van deze klassieke cocktail om een antwoord te vinden op de vraag waarom hij zo ongekend populair is geworden. Daarnaast deel ik een ultiem recept om deze geweldige cocktail thuis te maken.

Om naar de oorsprong van de Negroni te gaan, moeten we helemaal terug naar Florence in Italië aan het begin van de 20e eeuw. Daar liep toen een man genaamd Count Camillo Negroni, een welbekende figuur in de Florentijnse society en een frequente bezoeker van de Caffè Casoni. Op een dag wilde hij een wat sterkere variant van zijn favoriete cocktail, de Americano. Dat is een mix van Campari, zoete vermout en sodawater.

Ontstaan van de Negroni

De barman van dienst, wiens naam helaas verloren is gegaan in de overlevering, besloot de soda te vervangen door gin en hij voegde een schijfje sinaasappel als garnituur toe. Dit experiment viel in goede smaak en al snel kreeg deze nieuwe cocktail de naam ter ere van de Count: Negroni. In de regio won deze cocktail heel snel aan populariteit. Zo heeft de Negroni vanaf 1920 vervolgens de hele wereld veroverd en is het uitgegroeid tot het ideale aperitief.

De perfecte Negroni

Om een perfecte Negroni te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 30 ml gin
  • 30 ml Campari
  • 30 ml zoete rode vermout
  • Een schijfje sinaasappel of een sinaasappelschil als garnituur
  • IJsblokjes

Zo maak je ‘m:

  1. Vul een mixglas met ijsblokjes;
  2. Voeg de gin, Campari en zoete rode vermout toe aan het mixglas;
  3. Roer de ingrediënten stevig door met een barspoon gedurende ongeveer 15 tot 20 seconden. Dit zorgt ervoor dat de cocktail goed gemengd en goed gekoeld wordt;
  4. Strain de cocktail in een gekoeld cocktailglas dat je bij voorkeur eerder in de vriezer of met grote blokken ijs hebt gekoeld;
  5. Garneer de Negroni met een schijfje sinaasappel of een sinaasappelschil. Het citrusaroma van de sinaasappel harmonieert perfect met de bitterzoete smaak van de cocktail;
  6. Serveer direct en geniet van je perfecte Negroni.
Wes van Geneijgen