Tinto de Verano: het Spaanse antwoord voor de warme zonnige dagen

Tinto de Verano

Een glas rode wijn op een hete dag? Doe mij maar een koude rosé. In Spanje draaien ze er hun hand niet voor om. Alleen dan wel aangelengd met iets fris, met veel ijs en partjes citroen erbij. Tinto de Verano is namelijk de Spaanse oplossing voor zomerse dorst, zonder poespas of bakje fruit in je glas.

Op Andalusische terrassen staat de Tinto de Verano al bijna een eeuw op de kaart. Letterlijk laat hij zich vertalen tot ‘zomerrood’. Het is een combinatie van jonge rode wijn, een citroenachtige frisdrank (in gelijke delen) met genoeg ijs. De drank werd populair in de jaren dertig van de vorige eeuw, als lichtvoetiger alternatief voor vermout of pure wijn. Tegenwoordig is het in heel Spanje een standaard drankje op het terras zodra de temperatuur stijgt.

Zuid-Europese logica

Tinto de Verano past in een lange traditie van zuidelijke landen waar ze alcoholische dranken verdunnen om ze beter drinkbaar te maken in de hitte. In Italië mengen ze wijn met bruiswater, in Griekenland gaan witte wijn en spuitwater samen als retsina spritz. Het idee is hetzelfde: lichtere smaak, minder alcohol, betere dorstlessing.

Wat deze Spaanse zomerdrank bijzonder maakt, is het typische gebruik van gaseosa, dat is een Spaanse frisdrank. Die zit tussen 7UP en bruisend water in zit en lijkt op Fanta Limón. Het resultaat is citrusfris, lichtzoet en verrassend doordrinkbaar. Dat het ook nog betaalbaar en eenvoudig te maken is, helpt uiteraard mee.

Sangria kennen we allemaal en staat zelfs in Nederlands op veel kaarten in de zomer. Dat heeft er alles mee te maken dat zo’n grote kan met stukjes fruit er gezellig uit ziet op het terras. De locals in Spanje doen daar niet echt aan mee, die genieten zelf gewoon van een Tinto de Verano.

Tinto de verano voor vier personen

  • 1 fles jonge rode wijn (750 ml)
  • 750 ml citroenfrisdrank (Fanta Limón of Sprite)
  • Veel ijsblokjes
  • 1 citroen in schijfjes

Meng de wijn en frisdrank in een grote glazen kan. Voeg de citroen toe en vul royaal aan met ijs. Serveer direct of laat even koelen in de koelkast.


Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *