Fat washing: de magie en kracht van vet in cocktails

Het begrip ‘fat washing’ ben je de afgelopen tijd misschien wel eens tegengekomen op de menukaart met cocktails van je favoriete cocktailbar. Met de oorsprong in de gastronomie duikt deze techniek steeds vaker op in de mixologie over de hele wereld. Maar wat is het precies? In dit artikel duiken we dieper in deze fascinerende techniek en onderzoeken we hoe vet een onverwachte, maar krachtige, rol kan spelen in het maken van unieke drankjes.

Fat washing in cocktails is een techniek waarbij vet, denk aan: boter, spekvet of zelfs kokosolie wordt gebruikt om een sterke drank zoals whisky, rum, of gin te aromatiseren. Het proces is niet ingewikkeld, maar je moet er zorgvuldig en geduldig voor zijn.

Fat Washing en cocktails

Vet wordt in eerste instantie gesmolten om daarna gemengd te worden met de gekozen sterke drank.
Daarna krijgt het mengsel de tijd om af te koelen. Het vet stolt dan en wordt verwijderd. De substantie die achterblijft, is de gekozen drank waar op deze manier subtiele vetachtige smaken aan toegevoegd zijn zonder dat het olieachtig wordt.

Zo werkt het

Het idee achter fat washing is gebaseerd op de chemische eigenschappen van vet en alcohol. Veel smaakstoffen lossen beter op in vet dan in water. Door vet te gebruiken in het infusieproces kunnen bartenders smaken extraheren die anders moeilijk te krijgen zijn in een vloeibare drank. Wanneer het vet stolt en je het verwijdert, blijft de spirit achter met de smaakprofielen van het vet, maar zonder de textuur of het uiterlijk van vet.

Beste voorbeelden

Een van de beroemdste voorbeelden van een fat washed cocktail is de Benton’s Old Fashioned, gecreëerd door Don Lee bij PDT (Please Don’t Tell) in New York City. Deze cocktail gebruikt spekvet om bourbon te infuseren, wat resulteert in een rijke, rokerige drank met een vleugje hartigheid die perfect samengaat met de suiker en bitters in een klassieke Old Fashioned.

Een ander interessant voorbeeld is een rum die is gewassen met kokosolie. Deze techniek versterkt de tropische tonen van de rum en geeft een subtiele, romige textuur die prachtig werkt in tiki-cocktails zoals de Piña Colada.

Onbeperkte mogelijkheden

De mogelijkheden van de techniek zijn vrijwel eindeloos. De techniek stelt bartenders in staat om nieuwe smaakcombinaties te verkennen die verder gaan dan traditionele infusies. Denk bijvoorbeeld aan een gin gewassen met olijfolie voor een Martini met een zijdezacht mondgevoel of een wodka gewassen met geroosterde sesamolie voor een Aziatisch geïnspireerde twist op de klassieke Bloody Mary.

Daarbij is het handig om smaken van een land bij elkaar te brengen. Bijvoorbeeld het vet van carne asada met een reposado tequila, chorizo oaxaqueño met mezcal, suckling pig en Spaanse brandy, foie gros met cognac of ghee met gerijpte Indiase rum.

Zelf aan de slag

Hoewel fat washing misschien klinkt als iets dat alleen professionele bartenders doen, is het eigenlijk een techniek die vrij eenvoudig thuis uitprobeerd. Kies een spirit en een vet, combineer ze, laat het mengsel een paar uur trekken, en koel het dan in de koelkast. Zodra het vet gestold is, kun je het gemakkelijk afscheppen en je gearomatiseerde drank gebruiken in je favoriete cocktailrecepten.

Wes van Geneijgen