
Een van de meest klassieke cocktails is denk ik wel de Martini. Dat iedereen deze cocktail kent, is natuurlijk mede mogelijk gemaakt door de James Bond-films. Het grote publiek heeft de afgelopen jaren vooral de Pornstar Martini en Espresso Martini omarmt als favoriete cocktail. De klassieke cocktail is voor veel bartenders een fijne basis voor een experiment. Zo duikt nu ineens op veel plekken umami-bom de Sesam Martini op.
Dankzij fat washing experimenteren bartenders wereldwijd met het gebruik van veel meer hartige smaken in cocktails. Daarbij komt dat veel van de beste cocktailbars van de wereld in Azië te vinden zijn. Niet gek dat er met een typisch ingrediënt als sesam door veel bartenders wordt geëxperimenteerd. Met de Martini wordt veel uitgeprobeerd. Dat gaat van fruitige Tomatini tot een pittige Mexican Martini. Net als met sesam zijn de mogelijkheden eindeloos.
Sesam Martini
Als je bartenders vraagt wat sesam toevoegen met een cocktail doet, dan is het antwoord eensgezind: diepte. Bij een Martini werkt dat hetzelfde. Ik weet nog dat bij de opening van de A-Bar in het Amstel Hotel, er een zeer bijzondere Vesper Martini op het nieuwe menu stond. Die viel op door het gebruik van oesterblad.
Bij de Sesam Martini zit die extra dimensie door het gebruik van sesamolie en geroosterde sesamzaadjes die geïnfuseerd worden met een thee of likeur. Dat werkt in combinatie met gin en vermout zo goed, dat het echt een nieuwe laag smaak toevoegt. Zeg maar dat de Martini hartiger wordt, maar niet ingewikkelder. Dat is een win-win natuurlijk.
Nootachtige Dirty Martini
Qua complexiteit is hij daarom goed te vergelijken met een Dirty Martini, alleen dan met een nootachtige twist. Als je bijvoorbeeld zwarte sesamolie gebruikt, dan geeft dit een zoute en nootachtige extra smaak aan de Martini. Sowieso helpt de olie om een romige textuur toe te voegen aan de cocktail die wat langer op de tong blijft liggen.
Recept Sesam Martini
Om een Sesam Martini te maken heb je wel wat voorbereidingstijd nodig. Want we gaan shochu infuseren met sesam. Je kan ook nog altijd kijken om gin fat te washen met sesamzaadjes. Of je kan helemaal uit de band springen met sake. Maar om te beginnen is dit denk ik de makkelijkste
Ingrediënten:
- 30 ml sesam-geïnfuseerde shochu
- 30 ml gin
- 22,5 ml droge vermout
- 7,5 ml Liquore Strega (Italiaanse kruidenlikeur)
Sesam Shochu Infuseren:
- 1 fles (700 ml) Shochu (op basis van gerst)
- 30 g geroosterde sesamzaadjes (zwart of wit)
- 20 druppels sesamolie
Meng de sesamzaadjes en olie met de shochu in de fles. Laat dit 2-3 dagen op kamertemperatuur trekken, zeef de zaden eruit, en giet het terug in de fles.
Bereiding:
- Combineer alle ingrediënten in een mengglas met ijs en roer goed door.
- Schenk de cocktail uit in een gekoeld martiniglas en voeg 3-4 druppels sesamolie toe.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025