
De zon schijnt twee dagen en hier dwalen dan de gedachten al gelijk af naar fijne zonnige dagen in de lente. Een mooie regio om met dat weer te vertoeven is Bretagne, zeker voor een culinaire fietstocht. Laat daar nu net een nieuwe fietsroute zijn die je naar de beste lokale, duurzame adresjes in de steden Nantes, Saint-Nazaire, La Baule en Rennes brengt.
Culinaire fietstocht Bretagne
Misschien herkent de oplettende lezer verschillende steden al, want twee jaar geleden heb ik die al eens bezocht. Daar vind je al verschillende tips qua hotspots in de vorm van restaurants en bars. Wat me toen al opviel was de natuur, betrekkelijke rust en de geweldige ligging aan de Atlantische Oceaan. Helemaal niet gek om een week uit te trekken om een mooie fietstocht te doen langs de mooie nieuwe fietsroute: A Journey to Brittany.
Etappe 1: Nantes naar Saint Nazaire (75 km)
In Nantes vind je La Cantine du Voyage, een eenvoudig restaurant dat is ontstaan vanuit het idee dat iedereen goed en gezond moet kunnen eten tegen een betaalbare prijs. Voor een menu inclusief voor-, hoofdgerecht en een drankje betaal je 15 euro. Hetzelfde menu voor kinderen kost 10 euro. Het restaurant heeft een eigen moestuin waar de meeste groenten voor het restaurant zelf in worden verbouwd. Lokale specialiteiten: Muscadet, Nantais taart en Petits Lus.
Etappe 2: Saint-Nazaire naar Pénestin (85 km)
Bij Les Albatros in La Baule zit je met je heerlijk met de voeten in het zand terwijl je geniet van gezonde hapjes en sapjes. Je kan hier ook dagelijks meedoen aan een yoga-sessie op het strand. Saint-Nazaire is een van de kuststeden die volledig draait om al het moois uit de zee. Dus dit is écht de plek om ergens bij een restaurant te gaan zitten waar ze verse oesters en mosselen serveren. Succes gegarandeerd.
Etappe 3: Pénestin naar Redon (61 km)
Cinémanivel in Redon is niet alleen een bioscoop maar ook restaurant en cultureel trefpunt. De kaart bestaat voor 95% uit vegetarische gerechten die ook als vegan optie te bestellen zijn. Alle gerechten zijn bereid met producten van producenten die binnen een straal van 15 km te vinden zijn.
Lokale producten in dit gebied: artisjok, bloemkool, aardbeien, cider, ambachtelijke bieren en appelsap.
Etappe 4: Redon naar Rennes (90 km)
Rennes staat bekend vanwege de galette saucisse – een pannenkoek van boekweitmeel met een worstje erin. Die vind je sowieso terug op zaterdagochtend op de markt Les Lices. Zoek je een plantaardige variant, dan moet je bij Foodtruck WAP zijn. Daar wordt de specialiteit huisgemaakt met biologische ingrediënten van lokale oorsprong.
Lokale producten in dit gebied: galette saucisse, artisjok, bloemkool, appels, cider, ambachtelijke bieren, appelsap en zoute boter.
Etappe 5: Rennes naar Dinard (107 km)
In de haven van Dinard vind je La Cabane à Manger, hier serveren ze een “cuisine Nature” zoals ze het zelf noemen. De missie van La Cabane is duurzame en lokale gerechten te serveren. Op de kaart staat onder andere zeewiertartaar, lokale tapas en als dessert boekweitwafels met aardbeien uit de buurt.
Lokale producten in dit gebied: oesters, mosselen, aardappelen, artisjokken, bloemkool, appels, zoute boter.
Etappe 6: van Dinard naar Mont-Saint-Michel (61 km)
Langs de gehele kust van Bretagne zijn oesters te vinden, maar in Cancale is zelfs elke ochtend een oestermarkt mét optie om je oesters ter plaatse open te laten maken en met een glaasje witte wijn én uitzicht op zee van te genieten.
Download hier de hele gids met alle informatie die je zoekt over deze fietsroute.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025