
In Nederland zijn voor het eerst wilde truffels gevonden. Dat is best een unicum te noemen. Op minimaal tien plekken hebben liefhebbers ze gevonden en dat is een unicum. Nog niet eerder zijn ze in ons land gevonden, dus dit kan wel eens een revolutie veroorzaken.
Truffels zijn een dure delicatesse die je eigenlijk in de pure vorm niet snel bij het gemiddelde restaurant op de kaart ziet staan. Als bij zo’n zaak ’truffel’ in het gerecht zit, dan wordt het er vaak in verwerkt in de vorm van truffelolie of -mayo. Alleen hebben die in essentie vrij weinig te maken met wilde truffels. Enige overeenkomst is echt dat hetzelfde woord voor iets wordt gebruikt.
Wilde truffels Nederland
Onder meer in het Limburg zijn er wilde truffels gevonden. In de regionale krant De Limburger vertelt bioprocestechnoloog Judith Evenaar over haar ontdekking. “In het Rivierengebied en in Limburg heb ik truffels gevonden”, vertelt ze.
Ze heeft het vermoeden dat in Nederland al langer truffels voorkomen, maar dat er eigenlijk nog nooit naar is gezocht. In het Limburgse Renkum heeft ze een truffelgaard waar ze na 6,5 jaar voor het eerst zelf geteelde truffels kan oogsten. “Het is dus met goede zorg en een goede bodem wel degelijk mogelijk om truffels te telen, in tegenstelling tot beweringen van truffeljagers in Zuid-Europa”, zegt ze tegen de krant.
Duur spul
Italië en Frankrijk zijn landen die bekend staan als truffellanden. Daar wordt door specialisten gezocht naar de delicatesse met speciaal getrainde varkens en honden. De waarde in de winkel van zwarte truffels per 100 gram is 150 euro en voor de nóg zeldzamere witte truffel gaat het zelfs om 399 euro per 100 gram. Aangezien het zo duur is, worden vindplaatsen angstvallig geheimgehouden. Toch hoopt Evenaar dat er in Nederland meer telers gaan komen, zodat ook Nederland een truffelland gaat worden.
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025