
Op Netflix verscheen in de loop van september de nieuwe Zuid-Koreaanse kookshow Culinary Class Wars. In de show nemen 100 koks het tegen elkaar op nadat ze zijn opgedeeld in twee groepen: White Spoons en Black Spoons. Onder hen bevinden zich bekende sterrenchefs evenals thuiskoks die bijvoorbeeld werken in een kantine.
De White Spoons bestaan uit 20 gerenommeerde chefs, waaronder: Michelinsterrenchefs, winnaars van andere kookwedstrijden en andere bekende koppen uit de Koreaanse culinaire wereld. De Black Spoons bestaat uit 80 zogenaamde ‘hidden masters’, chefs die in kleine restaurants of kantines werken of voor bekende sterren.
Culinary Class Wars
Regisseur Kim Eun-ji over de serie: “In deze kookwedstrijd nemen de White Spoon-chefs, die heel wat te verliezen hebben, het op tegen de Black Spoon-chefs, die eigenlijk helemaal niets te vrezen hebben. Met deze wereldwijde release op Netflix willen we de enorme diversiteit aan culinaire experten tonen die Korea rijk is.”
De jury van het programma bestaat uit twee Koreaanse grootheden. Paik Jong-won is de meest bekende chef van Zuid-Korea en Anh Sung-jae is de chef van het enige driesterrenrestaurant in het land. Zij krijgen volgens Eun-ji een divers palet geserveerd. “We selecteerden 100 deelnemers met unieke culinaire filosofieën. Zij representeren een uitgebreid aanbod aan keukens, waaronder naast de Koreaanse ook de Westerse, Chinese, Japanse en fusionkeukens.”
Verfrissende twist
Het ‘class’ komt in deze kookshow op verschillende manieren naar voren. De White Spoons worden bij hun naam genoemd, de Black Spoons juist alleen bij hun zelfgekozen bijnaam. Daarbij koken de White Spoons op een verhoogd podium terwijl de Black Spoons onder hen staan te cheffen. Dit voelt misschien een beetje aan alsof het een gimmick is, maar op de een of andere manier zorgt het voor een verfrissende twist.
De dynamiek die het oplevert, zie je nooit in dit soort shows. Daarbij ga je enorm mee in de persoonlijke groei van de verschillende kandidaten tijdens de afleveringen. Het onderscheidt qua groepen werkt dus niet als een soort van karikatuur. En de kandidaten die de finale halen, mogen zichzelf bij hun echte naam onthullen. Al moet ik wel zeggen: je merkt dat het culinaire wereldje in Korea niet zo groot is, want veel mensen kennen elkaar gewoon.
Altijd op je hoede
Waar het programma het beste in uitblinkt, is dat je als kijker net zo op je hoede bent als de kandidaten. Niets is wat het lijkt, het spelelement is zeer verrassend. Ook dat zorgt voor een zeer bijzondere dynamiek die je vaak mist bij andere kookprogramma’s. En het beste is nog altijd dat de jury alle gerechten blind proeft.
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025