Schots whiskymerk Jura bestaat dankzij hechte gemeenschap

Jura Whisky distilleerderij

Als je in het verhaal duikt van het Schotse whiskymerk Jura, dan kom je terecht op een afgelegen eiland. Niet heel verrassend is de naam van het eiland ook Jura en daar leeft een hele kleine gemeenschap waar gemeenschapszin nog altijd heel belangrijk is. Het doet denken aan het verhaal van restaurant Koks(**) op Groenland. Dat is er een van een afgelegen eiland, met een kleine gemeenschap waar gemeenschapszin heel belangrijk is.

Op het afgelegen eiland Jura vind je namelijk maar één weg, één pub en één whiskydistilleerderij. Die werd in 1810 opgericht en zestig jaar geleden, in 1963, kreeg die een tweede leven door de dorpsgemeenschap van 212 personen. Daar startte de huidige geschiedenis van het merk.

Vaste kern van zes

Inmiddels bestaat de Signature Colllection van Jura uit zes single malt whisky’s met ieder een eigen karakter die wel het kenmerkende zachte, evenwichtige en smaakvolle van Jura hebben. Ook komt er met regelmaat een whisky op de markt, zoals onlangs de Bourbon Cask.

Het eiland Jura

Op zo’n 25 mijl ten westen van Schotland vind je het eiland Jura dat omringd wordt door de altijd woelige en stormachtige zee. Jura heeft van veel dingen er maar één, behalve van inwoners (212) en herten (meer dan 5.000). Dat maakt het een héél bijzondere plek en niet eentje waar je dan gelijk een whiskydistilleerderij verwacht.

De zes whisky’s

De zes whisky’s die de Signature Collection vormen hebben allemaal een geheel eigen karakter. Toch kun je aan iedere whisky proeven dat het een echte ‘Jura’ is. De collectie bestaat uit de Bourbon Cask, de Rum Cask Finish, 10 Year Old, 12 Year Old, Seven Wood en 18 Year Old.

De basis van de whisky’s is gelijk, maar door het rijpingsproces en de vatkeuzes krijgt iedere whisky zijn eigen geur- en smaakprofiel. Stuk voor stuk zijn het soepele en toegankelijke whisky’s met een subtiele rooktint. De verschillende vaten geven aan de ene whisky weer wat meer vanille en karamel. Terwijl een ander vat wat meer zoet geeft van bijvoorbeeld rum, rode wijn of sherry.

Tweede leven

Het verhaal van Jura begint in 1810 wanneer de distilleerderij wordt gebouwd en in gebruik genomen. Toch komt er ergens in de vorige eeuw de klad erin en is Jura niet echt meer een whiskymerk. Daar komt in 1963 verandering in als de oude distilleerderij een tweede leven krijgt. Dit om het leven op het eiland en de gemeenschap een boost te geven.

De eilandgemeenschap zette de schouders eronder en begon met een passie als nooit tevoren whisky’s te maken waar de smaak en karakter van het eiland, maar ook zijn bewoners in terugziet en vooral proeft. De lastige omstandigheden naar de hand zetten én er een whisky produceren maakt de whisky’s van Jura zo uniek.

Wes van Geneijgen