Olijfolieprijs daalt: betere oogsten zorgen voor verlichting

olijfolie goedkoper

Eindelijk weer goed nieuws voor olijfolieliefhebbers: de prijzen in de supermarkt dalen eindelijk weer. Dit is te danken aan een veelbelovende olijvenoogst in Spanje en Griekenland. Dat is een welkom contrast met de tegenvallende resultaten van vorig jaar. Dat zorgde ervoor dat de prijs voor een fles olijfolie steeds duurder werd. Daar komt verandering in.

Spanje, goed voor de helft van de wereldwijde olijfolieproductie, verwacht dit jaar 1,3 miljoen ton olijven te oogsten, een stijging van 48%. Ook Griekenland meldt groei, met een productie die stijgt van 150.000 ton naar 230.000 ton. De verbeterde oogsten hebben direct invloed op de prijzen.

Dalende prijzen olijfolie

In Duitsland zijn de eerste dalingen al zichtbaar. ALDI verlaagde de prijs van standaard olijfolie van € 8,99 naar € 6,79 en biologische olijfolie van € 9,99 naar € 6,95. Andere supermarkten volgen snel. Het is daarom een kwestie van tijd voordat ook Nederlandse schappen deze prijsverlagingen laten zien.

Fraude in de olijfoliemarkt

Deze kentering komt om het juiste moment. De markt werd afgelopen tijd overspoeld door fraude met zogenaamde extra vierge olijfolie. Volgens de EU werden in het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal fraudegevallen vastgesteld. Dit probleem ontstond door de extreem lage opbrengsten in de afgelopen twee jaar, wat leidde tot fors hogere prijzen en meer misbruik. Vooral Spanje werd zwaar getroffen.

Olijfolie-expert Wilma van Grinsven-Padberg legt uit dat landen verantwoordelijk zijn voor de controle, maar dat hier niet altijd strenge maatregelen worden getroffen: “Zolang er geen directe gezondheidsrisico’s zijn, blijft controle vaak minimaal.” Met betere oogsten en dalende prijzen is het eindelijk weer fijn om olijfolie onbegrensd in de keuken te gebruiken.

Wes van Geneijgen