Nederlanders kiezen vaker voor vis vanwege duurzaamheid

Als het aankomt voor de keuze uit vis of vlees, kiezen Nederlanders vaker voor vis vanwege duurzaamheid. Zo blijkt uit recent onderzoek van de keurmerken Marine Stewardship Council (MSC) en Aquaculture Stewardship Council (ASC) in aanloop naar de Bewuste Visweek. Van 25 september tot 1 oktober laten de keurmerken zien dat vis veel gezonde en duurzame voordelen heeft.

Het onderzoek, onder 1.000 respondenten, is uitgevoerd door Future of Food Institute. Uit de resultaten vallen verschillende trends op. Bijzonder is wel dat vleesvervangers en vis net zo duurzaam worden beschouwd (60%). Daarnaast geeft 31% vaker voor vis in plaats van vis kiest omwille van duurzaamheid.

Vaker vis vanwege duurzaamheid

De meest gegeten vissoorten in Nederland zijn: zalm (72%), kabeljauw (63%), tonijn (60%) en garnalen (53%). Daarbij komt dat 27% van de respondenten aangeeft vaker vis te eten dan een jaar geleden. Daarvoor zijn de belangrijkste redenen dat men zich meer bewust is van vis als gezonde (62%) en als duurzame keuze (35%). 42% van de consumenten let in de supermarkt op het MSC -of ASC-keurmerk

Esther Luiten, Global Commercial Director bij ASC: “ASC is een onafhankelijk keurmerk voor verantwoord gekweekte vis. De vis is afkomstig uit kwekerijen die hun invloed op water, natuur en milieu beperken, goed zorgen voor medewerkers en rekening houden met de omwonenden. Het is mooi om te zien dat steeds meer mensen bewuste keuzes maken in hun eetpatroon en we zetten ons deze Bewuste Visweek volop in om dit verhaal verder te verspreiden.” 

Vis is goed

Vis blijkt een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon: 44% eet één keer per week of vaker vis. Van de ondervraagden ziet 82% vis als onderdeel van een gezond eetpatroon en 39% van de vis-eters ziet de gezondheid van vis als nummer 1 reden om vis te eten. Vissen, schaal- en schelpdieren zitten vol met belangrijke voedingsstoffen, zoals zink, ijzer, vitamine A en B12 en omega-3 vetzuren die allemaal essentieel zijn voor de menselijke gezondheid. 

Wes van Geneijgen