Mezcal is hot: maak kennis met de grote broer van tequila

Duidelijke waarheid over mezcal

Er zijn een paar drankjes waar iedereen vroeger wel een slechte ervaring mee heeft gehad: sambuca, dropshot en tequila. Als je daar ooit een keertje slecht op bent gegaan, heb je het waarschijnlijk nooit meer een tweede kans gegeven. Toch is het de hoogste tijd om tequila weer te omarmen en eigenlijk vooral grote broer: mezcal.

Dat is een drank die hier nog véél te weinig wordt gedronken. Dit terwijl het een van de meest bijzondere dranken ter wereld is. Hoogste tijd om wat dieper te duiken in de wereld van de agavespirits tequila en mezcal. Met de grootste vraag die we moeten beantwoorden: Wat is nu het verschil tussen tequila en mezcal?

Tequila en mezcal

Waarschijnlijk denken veel mensen dat het twee verschillende soorten drank zijn die toevallig wel het basisingrediënt delen, zoals jenever en gin. Voor tequila en mezcal zit dit helemaal anders. Iedere tequila is namelijk mezcal, maar niet iedere mezcal is tequila. Te vergelijken met hoe scotch of bourbon soorten whisky zijn en cognac een soort brandy is.

De agaveplant

Alle drank die gedistilleerd wordt uit de agaveplant is mezcal. In vijf regio’s in Mexico mag van uitsluitend blauwe agave (Agave Tequilana Weber, Variedad Azul) tequila worden gemaakt. Natuurlijk zijn dat ook regio’s in de buurt van de plaats Tequila. Mezcal wordt in negen verschillende regio’s uit meer dan 30 soorten agave geproduceerd. Al wordt het grootste deel (85%) van mezcal in Oaxaca gemaakt. De meest voorkomende agavesoorten, waar bijna 90% van alle mezcal van gemaakt wordt, zijn: Espadín, Arroqueño, Tobalá, Tobaziche en Tepeztate.

Heel ander proces

Het agavasap wordt uit de kern van de agaveplant gehaald, de zogenaamde ‘piña’. Dat is voor beide dranken hetzelfde, daarna is het hele proces anders. Om tequila te krijgen wordt de agave gestoomd in industriële ovens en daarna twee à drie keer gedistilleerd in koperen potten.

Mezcal wordt op een wat meer traditionele manier gedistilleerd waar de rokerigheid vandaan komt. Namelijk eerst roken in aarden kuilen bekleed met lavastenen en gevuld met hout en houtskool en daarna distilleren in kleipotten.

Joven, Reposado, Anejo

Beiden worden gerijpt op bourbonvaten en hebben bijna dezelfde aanduiding voor de rijpingstijd, alleen zitten er kleine nuances in. De drie categorieën mezcal: joven (blanco of abacado) is tot 2 maanden gerijpt, reposado is 2 tot 12 maanden gerijpt en anejo is minimaal een jaar gerijpt. Door de manier van produceren, de bourbonvaten en de tijdsduur van rijping zijn er zoveel soorten mezcal met allerlei smaaktonen.

Botanero Rotterdam

Na de eerste mezcalproeverij hier op de thuisredactie zijn we aan de slag gegaan om mezcal uit te proberen in allerlei cocktails. In een Paloma is hij fantastisch, maar ook met de Bloody Mary mixer van Double Dutch. De grote verrassing was hoe crimineel lekker mezcal in een Ananas Mezcal Sour was, dat is hier echt de go to zomercocktail. Hier beneden lees je hoe je die maakt. Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen; bij cocktailbar Botanero vind je de agavaprofessor van Nederland: David Trampe.

Wes van Geneijgen