
Tijdens de World Cheese Awards in Bern sleepte een Zwitserse klassieker de hoofdprijs binnen: Le Gruyère AOP Vorderfultigen Spezial. De door Bergkäserei Vorderfultigen 18 maanden gerijpte kaas werd geprezen om zijn kristallijne structuur en rijke, umami-volle smaak. Het is de zesde keer dat een Le Gruyère AOP de wereldtitel wint. Dit jaar werden een recordaantal kazen uit 46 landen beoordeeld.
Het winnende wiel kaas onderscheidde zich van 5.244 inzendingen door zijn evenwichtige aroma en flinterdunne kristallen in het lijf. “De kaas is diep, hartig en vol umami, helemaal in de traditie van de Alpen”, aldus jurylid Perry Wakeman. Het aanwezige publiek proefde een kaas die tegelijk vertrouwd en krachtig is, nieuwsgierigheid oproept naar het maakproces en de herkomst.
Zwitserse kazen domineren op eigen bodem
Op de tweede plaats eindigde de Franse Crémeux des Aldudes aux Fleurs, met slechts één punt minder dan de winnaar. Een andere Zwitser, de 9 maanden gerijpte Appenzeller Edel-Würzig van Käserei Ifang, behaalde de derde plek. In de finalistengroep zaten inzendingen uit Japan, de VS, Slovakije, Nederland en Groot-Brittannië.
Bergkäserei Vorderfultigen’s managing director Pius Hitz was aanwezig om de trofee in ontvangst te nemen. “Het is een grote eer voor het hele team en voor de 20 maanden zorg die in deze kaas gaat. We kijken ernaar uit om dit succes te vieren.” John Farrand van de Guild of Fine Food benadrukte dat de overwinning puur is behaald via het uitgebreide blindproefproces van de jury. Die bestond uit 265 experts uit veertien landen die de inzendingen beoordeelden.
Wereldwijde competitie en nieuw talent
De World Cheese Awards werd dit jaar voor het eerst in Zwitserland gehouden. Het is ’s werelds grootste puur op kaasg erichte competitie. Naast de hoofdprijs werden tal van categorieën bekroond, waaronder Best Swiss Cheese, Best Artisan Cheese en Best Raw Milk Cheese. Nieuw was de Es La Leche Award, voor uitzonderlijke melkproductie. Die werd gewonnen door Ricardo Outeiro en Xesús Mazaira Varela van Airas Moniz.
Naast de kazen werd ook jong talent in de kijker gezet. Hanna Lee uit Wisconsin (Verenigide Staten) won de titel Young Cheesemonger of the Year. Die kreeg ze na een serie uitdagende opdrachten, van kaasboardpresentatie tot een masterquiz. De komende editie van de World Cheese Awards vindt plaats in het Spaanse Córdoba.
- Aanrecht, koelkast of vriezer: zo bewaar je verse kruiden - 15 november 2025
- Alcoholvrije gin mag in EU de naam ‘gin’ niet meer gebruiken - 14 november 2025
- Le Gruyère AOP verovert titel beste kaas ter wereld in Bern - 14 november 2025