
S.Pellegrino opent na vijf succesvolle edities opnieuw de inschrijvingen voor de S.Pellegrino Young Chef Academy Competition. In deze wereldwijde competitie gaan jonge chefs de strijd met elkaar aan. De jury die bestaat uit gerenommeerde chefs probeert zo antwoord te vinden op de vraag wie de toekomst van de gastronomie gaat bepalen.
Deze competitie is een internationaal initiatief om culinaire talenten uit te dagen hun gastronomische grenzen te verkennen. De deelnemende chefs – allemaal 30 jaar of jonger – ontwikkelen tijdens de competitie ieder een eigen signature gerecht waarmee ze op één bord hun culinaire visie voorschotelen. Uit duizenden ingezonden gerechten selecteert de vakjury de meest veelbelovende recepturen. De gekozen chefs strijden in 15 regionale finales voor een plek in de finales, waar weer 15 chefs koken voor de grote titel ‘Best Young Chef’.
Meer dan een competitie
Het ‘academy’-gedeelte bestaat vooral uit dat dit ook een platform is voor educatie en een gigantisch culinair netwerk op te bouwen. Want tijdens de competitie begeleiden wereldberoemde chefs de deelnemers nauwlettend om te helpen hun visie voor de toekomst op het bord te krijgen en hun culinaire vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.
Stefano Bolognese, S.Pellegrino’s International Business Unit Director, over de competitie: “De laatste editie van de competitie had een recordaantal aanmeldingen, met meer dan 4000 inschrijvingen en 166 chefs die kookten in de eerste regionale ronde. Het maakt ons trots om zoveel jonge talenten bij elkaar te zien die met zoveel passie werken. Dit versterkt ons geloof in dit project nog meer. En we kunnen daarom niet wachten tot de start van de competitie.”
Nederlandse jonge chefs
Afgelopen jaar bracht Jet Loos (De Treeswijkhoeve*) met mentor Dick Middelweerd tot de wereldwijde finales in Milaan met haar gerecht ‘Flavour of the Sea’. Ze werd eerder voorgegaan door Friso van Amerongen (Rijks) die in 2019 met Joris Bijendijk als mentor afreisde naar de regionale finales. Ook Rik Veen (Lutum), Eddie Meijboom (Fris), Pasquale Carfora (Aroma) deden als Nederlandse regionale finalisten mee aan de competitie. Jet Loos: “Er is eigenlijk maar één platform voor jonge, aankomende chef. Deze competitie. Je leert er zoveel van. Op alle fronten. Als mens en chef.”
Meedoen?
Chefs die zich culinair uit willen dagen kunnen zich tot 19 juni 2024 aanmelden door het recept van een signature gerecht in te sturen waarmee ze hun persoonlijke visie, unieke vaardigheden en creativiteit op het bord laten terugkomen. Uit alle internationale aanmeldingen worden per regio de meest veelbelovende gerechten geselecteerd. Deze chefs strijden in de regionale finales voor een plek in de finale in Milaan. De regionale finales voor Noord-Europa zijn dit jaar op 3, 4 en 5 november in Amsterdam.
- Einde voor Vapiano in Nederland: keten definitief failliet - 27 oktober 2025
- Culinaire rijkdom Haute-Savoie: kazen, wijn en vis uit het meer - 27 oktober 2025
- Tijdens de Horecava 2026 staat betaalbare luxe in de spotlight - 27 oktober 2025