Foodies kroont ‘De Beste Kookclub van Nederland’

Foodies Magazine heeft op zondag 20 oktober 2024 voor de derde keer ‘De Beste Kookclub van Nederland’ gekroond. In de finale bij de Kookfabriek in Utrecht streden acht kookclubs voor deze titel. Tijdens de finale werd er een voor-, hoofd- en nagerecht gemaakt en ‘Maak Het Met Teamwork’ mag zich de beste kookclub van Nederland noemen. Naast de eer winnen ze ook een diner bij sterrenrestaurant Triptyque én komt hun gerecht in de januari-editie van het magazine!

De dag begon met een korte uitleg, waarna de kookclubs zestig minuten kregen om een voorgerecht te koken. Eisen: geheel vegetarisch en met seizoensgroenten in de hoofdrol. Bij de inschrijving voor de wedstrijd moesten de deelnemers al het voorgerecht opgeven. Van krokante bloemkool-kikkererwtenburger tot aan frisse baba ganoush met munt en gepekelde rode ui, de kookclubs imponeerden met hun gerechten.

Chef Niven Kunz

De tweede ronde van de kookwedstrijd was een uitdagende mysterybox. Deze was gevuld met een selectie van winteroogst vers geplukt van het land. De teams kregen zeventig minuten om er een creatief en smaakvol hoofdgerecht van te maken. Heel fijn dat sterrenchef Niven Kunz en Virginie van Bronckhorst-Kunz deze ronde als begeleiders aanwezig waren. Dankzij hun tips werden gerechten naar een hoger niveau getild.

Jury

De jury bestond uit culinaire experts: Sandra Ysbrandy, Jonathan Karpathios, Willem van Santen en Tim Delissen. En die kon flink aan de slag bij de laatste ronde. Het nagerecht was namelijk gelijk een technische opdracht waarbij delen van het recept onleesbaar gemaakt waren. Iedereen moest namelijk hetzelfde recept maken: en oublie met appels en walnoten-nougatine botercrème en dit presenteren aan de jury.

Beste kookclub

Op de derde plek eindigde de kookclub ‘Culi Club’, zij waren de winnaars van de vorige editie. De tweede plek was voor ‘Wijnclub Kaas’. Een vriendinnengroep die beweerden ‘geen echte bakkers te zijn’, maar tijdens de dessertronde zeer geprezen werden door de jury. De kookclub ‘Maak Het Met Teamwork’ waren de winnaar, waarmee ze niet alleen met hun gerecht in Foodies Magazine verschijnen, ze winnen ook nog eens een diner bij sterrenrestaurant Triptyque.

[Foto’s © Jasper Bosman]

Wes van Geneijgen