Firma Bruis wint goud én trofee bij World Alcohol-Free Awards

Op de World Alcohol-Free Awards in Londen heeft de HopHout van Firma Bruis uit Erichem (Betuwe) een gouden medaille gewonnen én de trofee voor ‘Best Original Drink’. Deze keuring is wereldwijd de grootste op het gebied van alcoholvrije producten. Mooi dus dat de mousserende thee-cuvée van de Nederlanders Arina van Leenen en Diederik Beke er in de prijzen viel.

Er zijn eigenlijk maar een paar alcoholvrije alternatieven die het echt goed doen bij consumenten, zoals alcoholvrij bier. Vaak werkt het idee van hetzelfde drankje alleen dan zonder alcohol niet echt. Wat wel een gouden vondst blijkt te zijn: mousserende thee. Dat bewijst Firma Bruis met de HopHout die gemaakt is van kamillebloem, munt, jasmijn, verveine en hop uit de wijngaard.

Hophout Firma Bruis

Arina van Leenen reageert verheugd op het mooie nieuws: “We zijn hartstikke trots op deze internationale onderscheidingen. Er werden 450 dranken ingezonden uit 21 landen. Dat onze HopHout ook nog eens tot ‘Best Original Drink’ werd bekroond is de kers op de taart. De jury omschrijft HopHout als een geurige, delicate en fascinerende drank, een alternatief voor prosecco of sparkling tea en een goede combinatie met gerechten uit de Chinese keuken.”

Alcoholvrije alternatieven

Firma Bruis is het alcoholvrije label van het Betuws Wijndomein in Erichem. Daar worden al sinds 2004 op duurzame wijze kwaliteitswijnen van Nederlandse bodem gemaakt. Met die kennis is het alcoholvrije label na verloop van tijd opgezet. Van Leenen zegt daarover: “Ruim tien jaar geleden ontstond het idee om kennis van het wijnmaken ook in te zetten voor het maken van goede alcoholvrije producten. De tijden veranderen immers en er is steeds meer behoefte aan alcoholvrije dranken en met name als gastronomische begeleider bij de maaltijd.”

Bruisend druivensap

Voor Van Leenen was het een heel traject voordat de eerste mousserende thee gebotteld werd. Ze zegt erover: “Wij kozen niet voor alcoholvrije wijn, omdat tijdens het proces van de-alcoholiseren een significante hoeveelheid van de smaak verloren raakt. We zijn destijds begonnen met Betuwse Bruis, twee bruisende druivensappen van vroeg geoogste druiven, die voorheen nog als reststroom gezien werden.

In 2020 volgde de eerste van een serie mousserende cuvées (blends) op theebasis, gecombineerd met ingrediënten die de wijngaard rijk is. HopHout is verrijkt met hop, kamillebloem, munt, jasmijn en verveine. Daarna volgde de rosé-gekleurde VeldFlora. De dranken zijn een groot succes en we verkopen ze zowel aan particulieren als aan toprestaurants.”

[Foto’s ©Dylan de Graaf]

Wes van Geneijgen