Zo voorkom je voedselverspilling tijdens de zomer

Zomer met vrienden

De strijd tegen voedselverspilling gaat in Nederland zo goed, dat de voedselbanken met regelmaat tegen tekorten aanlopen. Dat we voedselverspilling als probleem serieus nemen, is een heel goed iets. Toch is er een seizoen waarin we dit alles een beetje laten vieren en dat is de zomer. Vandaar dat Too Good To Go vijf tips deelt om in de zomer voedselverspilling tegen te gaan.

Als de temperatuur stijgt en het echt warm is in ons land, dan neemt het risico toe dat je eten bederft. Aangezien we in de zomerperiode ook gelijk in een vakantiestemming zijn, doorbreken we onze dagelijkse routine ook wat vaker. Je eet eens wat vaker buiten de deur, hebt toch last minute zin in iets anders dan je van plan was om te eten. Zo eindigt er meer goed voedsel tijdens de zomer in de kliko of prullenbak. Deze tips helpen je dit tegen te gaan.

1. Maak je koelkast leeg

Met het oog op de welverdiende vakantie kun je best een beetje het overzicht verliezen. Zeker als het om je koelkast gaat. Maak daarom een lijstje met wat je nog allemaal in de koelkast hebt. En zet daarna het legen van je koelkast op het to do-lijstje voor je vakantie. Lukt het niet om alles op te krijgen: je kan heel veel invriezen: losgeklopte eieren, kaas, fruit, groenten of yoghurt.

2. Gebruik je zintuigen

Wil je weten of iets nog goed is om te eten, dan is er eigenlijk een iets dat je gaat helpen: je zintuigen. Kijk, ruik en proef de producten waaraan je twijfelt. Is er iets niet helemaal in de haak, dan mag het de kliko in. De THT-datum op een verpakking is namelijk een indicator van de kwaliteit van een product, niet of iets nog goed is om te eten.

3. Too Good To Go-app

De app van Too Good To Go is naast in Nederland ook een groot succes in het buitenland. De app is inmiddels in 17 andere landen te gebruiken. Dat maakt het dat je in Frankrijk kaas of stokbrood kan redden, pasta in Italië of paella in Spanje. Dat noemen we dus een win win.

4. Buren

Iedereen heeft wel een buur of vriend die tijdens de vakantie op de kat past of een paar keer langskomt om de planten water te geven. Als je diegene ook even in je koelkast laat kijken of er nog iets inzit wat hij/zij kan gebruiken, dan verspil je minder én maak je ook nog iemand blij.

5. Picknick met geredde producten

Een picknick met vrienden in het park op een zomerse dag is altijd een fijne bezigheid. Als je voor de verandering eens met een stel vrienden afspreekt om ieder wat via de app van Too Good To Go te ‘claimen’ en dit mee te nemen naar de picknick. Producenten blij, jullie blij, iedereen blij!

Wes van Geneijgen