Wat is er loos met de Quarter Pounder van McDonald’s in de VS?

quarter pounder

De afgelopen week is McDonald’s wereldwijd in het nieuws. In eerste instantie had dit te maken met de 45ste president van Amerika die er frietjes stond te bakken. Later in de week nog alleen maar omdat er mensen ziek waren na het eten van een Quarter Pounder. McDonald’s en de U.S. Food and Drug Administration (FDA) hebben dit inmiddels weten te herleiden tot de uitjes op de burger.

Uit de cijfers van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) blijkt dat er één iemand is overleden, 75 mensen ziek zijn geworden in dertien verschillende staten. Van de zieken zijn er tweeëntwintig opgenomen in het ziekenhuis en hebben er twee complicaties met betrekking de nieren. Al deze mensen hebben een E.coli-besmetting en het andere dat ze gemeen hebben: voordat ze klachten kregen hebben ze bij McDonald’s gegeten.

Taylor Farms

De FDA en de fastfoodketen richten zich op de burgers en alle toppings, al snel bleken de gele uien die McDonald’s gebruikt voor de Quarter Pounder wel eens de boosdoeners te zijn. Deze komen van groenteteler Taylor Farms in Californië. Het bedrijf leverde uien aan 900 McDonald’s-restaurants. De fastfoodketen stopt voor onbepaalde tijd met de inkoop van uien bij deze teler. Burger King, KFC, Pizza Hut en Taco Bell hebben de uien die ze van dit bedrijf krijgen uit voorzorg verwijderd.

Geen Quarter Pounder

Zelf heeft McDonald’s de Quarter Pounder in bijna een vijfde van zijn 14.000 restaurants in de Verenigde Staten van de kaart gehaald. In de staten: Colorado, Kansas, Utah en Wyoming is er nergens meer een Quarter Pounder te vinden. Dat geldt ook voor delen van Idaho, Iowa, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico en Oklahoma.

De verwachting is dat dit nog wel even impact heeft op bezoek aan de fastfoodketen in deze Staten. Maar het ligt niet voor de hand dat nu de bron gevonden is er nog problemen zijn of mensen zie kunnen worden.

Wes van Geneijgen