
Met Kerst en de feestdagen in de aantocht is het goed om eens te kijken welke etenswaren tijdens de feestdagen het vaakst in de prullenbak verdwijnen en vooral hoe je deze voedselverspilling kan voorkomen. Want uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders voor de feestdagen meer in huis haalt dan nodig.
Voedselverspilling met de feestdagen
Too Good To Go heeft een overzicht gemaakt van voedsel dat tijdens de feestdagen het vaakst in de prullenbak verdwijnt en hoe je dit tegen kan gaan. Daarvoor wat tips en ook een paar simpele recepten om de kerstkliekjes om te toveren tot nog een heerlijke maaltijd.
Gebruikelijke ingrediënten
Het gebeurt dus met regelmaat dat consumenten bijvoorbeeld speciale ingrediënten kopen voor het kerstdiner. Die vind je een jaar later dan weer eens terug in het keukenkastje. Daarom is een van de belangrijke tips om voedselverspilling tegen te gaan: koop vooral spullen die je normaal ook in gerechten gebruikt en kijk goed wat je al in huis hebt.
5 tips om voedselverspilling te voorkomen
- Sauzen invriezen
Heb je nog overgebleven champignonsaus, zelfgemaakte bearnaisesaus of tomatensaus? Verspil geen lepel meer: wat er over is kan je gewoon invriezen, bijvoorbeeld in een bakje of in kleine porties in een ijsblokjesvorm. Het enige wat je hoeft te doen is ze au bain-marie opwarmen of rechtstreeks in de pan ontdooien. - Alles kan in een omelet
Te veel sperziebonen, broccoli of wortelen gekookt? Geen probleem, je verwerk ze makkelijk tot een veggie omelet. Kluts een ei, meng er kruiden naar keuze doorheen, voeg je groenten toe en bak het in de pan. Kaas over? Die kan ook in een omelet. En als je best veel kaas over hebt: maak er een fondue van en dip je groenten erin. - Maak paneermeel
Snijd je oude brood in stukjes en maal het in een blender om paneermeel te maken. Je kunt het gebruiken om dumplings, hartige taart of gehaktbrood te maken. Zelfgemaakt paneermeel blijft 2 tot 3 maanden goed als het in het donker wordt bewaard in een droge, luchtdichte container. - Slasoep
Ik breek zelf al jaren een lans voor het fenomeen slasoep. Sowieso is van alles soep te maken, maar slasoep is een fantastisch iets. Kropsla, romaine en little gem sla zijn allemaal geschikt, zelfs als ze al een paar dagen in de koelkast liggen. Hoe? Bak een uitje in boter, voeg de sla toe en fruit het een paar minuten mee. Een blokje bouillon en een liter water erbij, even laten pruttelen en daarna mixen met de staafmixer. Breng het op smaak met extra kruiden. - Met kliekjes koken
- Aardappelen
Aardappelen zijn een perfect bindmiddel voor je soep? Blend ze met je overgebleven groenten en je verwerkt je restjes in één klap tot een nieuw gerecht. Als alternatief maak je er smakelijke aardappelpannenkoekjes van: verwerk je aardappelen tot puree en klop ze samen met bloem, eieren, bakpoeder, melk en kruiden. Een paar minuten in de pan en je hebt iets lekkers. - Van gekookt naar gebakken
Bewaar je restje rijst een nachtje in de koelkast. Door het tijd te geven om te rusten en te koelen, kun je de volgende dag een nasi maken die nóg lekkerder smaakt dan die van je favoriete afhaalrestaurant. Gekoelde rijst geeft namelijk minder vocht af wanneer je het bakt. - Frittata di pasta
Ooit gehoord van een pasta omelet? Het is niet moeilijk: doe de restjes van je pastagerecht in een pan, duw het goed aan zodat de bodem bedekt is en giet er een mengsel van eieren, Parmezaanse kaas en kruiden overheen. Laat stollen op het vuur en zet het daarna nog een aantal minuten in de oven zodat de bovenkant ook goed gaart.
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025
- Nieuw hotel Elements by Dutchen opent begin 2026 op Terschelling - 9 september 2025
- Bestsellers Fort Negen tijdelijk landelijk verkrijgbaar via Crisp - 9 september 2025