
Wanneer mensen het over de Amerikaanse stad New Orleans hebben, dan gaat het al snel over Mardi Gras, orkaan Katrina, jazz (tip: check de tv-serie Treme) en de cajun-keuken. De muzikale en kleurrijke stad New Orleans in de staat Louisiana is de geboorteplek van een iconisch broodje: de po’boy. Dat is een Frans stokbrood gevuld met gefrituurde zeevruchten (zoals garnalen of oesters), sla, tomaat augurken en een pittige remouladesaus.
De oorsprong van het broodje gaat helemaal terug naar 1920. Tijdens een staking van trambestuurders in de stad wilden twee oud-trambestuurders die inmiddels een eigen restaurant hadden, de broers Benny en Clovis Martin, de stakers ondersteunen. Ze maakten een goedkoop broodje dat voor een goede bodem zorgde en deelden die gratis uit aan de ‘poor boys’. Het broodje werd heel snel populair en de naam werd verbasterd naar po’boy.
Verschillende vullingen
Waar de meest bekende versie van de po’boy gevuld is met gefrituurde garnalen, wordt hij ook gemaakt met gefrituurde oesters, meerval en in sommige gevallen ook gewoon met rosbief. Bij die laatste variant zit er dan ook een goede jus bij. En inmiddels heb je po’boys met krokante kip of vegetarische varianten met gefrituurde bloemkool.
Authentieke po’boys in New Orleans
Inmiddels zijn er op zoveel plekken waar je de authentieke po’boy kan proeven. Dit zijn een paar plekken in New Orleans waar je echt eens langs moet gaan. Domilise’s Po-Boy & Bar: iconische plek die bekend staat om zijn garnalen en oester po’boys. Parkway Bakery and Tavern heeft een uitgebreide selectie. Mother’s Restaurant staat bekend om zijn rosbief po’boy.
Gefrituurde garnalen po’boy
Hoewel niets de ervaring van een po’boy in New Orleans kan evenaren, is het zeker mogelijk om thuis een smakelijke versie te maken. Hier is een basisrecept voor een gefrituurde garnalen po’boy:
Ingrediënten
- Frans brood of stokbrood
- 500g grote garnalen, gepeld en ontdarmd
- 1 kopje karnemelk
- 1 kopje maïsmeel
- 1 kopje bloem
- 1 theelepel cayennepeper
- Zout en peper naar smaak
- Olie om te frituren
- Sla, tomaat en augurken
- Mayonaise of remouladesaus
Maken
- Marineer de garnalen in karnemelk gedurende 30 minuten.
- Meng in een kom maïsmeel, bloem, cayennepeper, zout en peper.
- Haal de garnalen uit de karnemelk en wentel ze door het bloemmengsel.
- Verhit de olie in een frituurpan en bak de garnalen tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Snijd het brood open en besmeer het met mayonaise of remouladesaus.
- Beleg het brood met de gefrituurde garnalen, sla, tomaat en augurken.
- Serveer direct en geniet van je zelfgemaakte po’boy!
- Reistrends voor 2026: reizen wordt persoonlijker dan ooit - 26 oktober 2025
- Teremana Tequila breidt uit naar twintig nieuwe markten - 25 oktober 2025
- NVWA grijpt in: vegetarisch gehakt moet andere naam krijgen - 25 oktober 2025