
Het is online supermarkt Crisp dit jaar gelukt om allerlei chefs, kookboekauteurs en andere smaakmakers zo ver te krijgen dat zij hun favoriete delen. Een van de eersten die hun lievelingsrecept delen is een culinair duo. De vrouw met de Baard deelt het recept voor Ajam Setan uit kookboek Jiwa exclusief met Crisp. Het is hun versie van duivelse kip met zoetzuur en kurkuma-nasi.
Het culinair duo wordt gevormd door de Moluks-Indische Carl Lemette en de Indische Mas van Putten. Ze maken gerechten waarbij de rode draad het reizen van het oosten naar het westen in speelt. Daar hebben ze al twee kookboeken mee gevuld. De basis van de recepten ligt bij hun Moluks-Indische opa’s en oma’s ligt.
Werkzaamheden
Lemette was dj en eventmanager, Van Putten maakten tv-programma’s voor de NPO en werkte als chef. Ze werden verliefd en openden zo een eigen restaurant en dat leverde ook kookboeken Asian Soulfood en JIWA op. Hun idee over eten: iedere hap moet je laten verlangen naar de volgende hap.
Vrouw met Baard x Crisp
Dat moet volgens Van Putten helemaal goed komen met de Ajam Setan: “Met dit recept maak je van een alledaags kippetje in een handomdraai een authentiek Indonesisch gerecht. Ja, het is pittig, maar je kan de hoeveelheid sambal en pepers natuurlijk aanpassen.
De mosterd zorgt dat het zoet van de ketjap en pepers in een zachte balans komen. Het is een gerecht om van te gaan houden en om liefde mee door te geven. Precies wat de gerechten van De Vrouw met de Baard kenmerken: gerechten die je hart raken.”
Boodschappentas
Net als eerdere smaakmakers hebben ze ook hun favoriete boodschappen klaargezet in de Crisp-app. Ze zeggen daarover: “We houden van goede ingrediënten die je op elk moment kunt gebruiken. Een echt lekkere pindakaas bijvoorbeeld, dat smeren we bij het ontbijt op onze boterham, terwijl we er met het avondeten een kruidige saus van maken. Voor basisproducten als light sojasaus, mosterd, azijn en olie nemen we het liefst af van kleine makers, zodat we zeker zijn van de herkomst en kwaliteit. Want ook dat proef je terug.”
- Twaalfde editie Hotelnacht krijgt thema The Art of Balance - 11 september 2025
- MIES is het nieuwe restaurant van boetiekhotel Morgan & Mees - 11 september 2025
- BBC kiest Matt Tebbutt als jurylid MasterChef: The Professionals - 9 september 2025