Whisky & kerst: Ontdek ABERFELDY 12 via de ideale foodpairings

ABERFELDY 12 kerst

In aanloop naar de feestdagen draait het steeds meer om warmte, gezelligheid en heerlijk genieten. Dat laatste doen we allemaal vooral tijdens de kerstdiners met lekker eten en vooral mooie wijnen. Voor de whiskyliefhebbers (of nieuwsgierigen) is een single malt als ABERFELDY 12 een heel smaakvolle aanvulling op het kerstdiner.

Deze whisky uit de Schotse Highland heeft rijke aroma’s, zachte smaken en is zodoende enorm veelzijdig als je hem met verschillende gerechten wil combineren. Die komen heel goed naar voren als je hem neat of on the rocks drinkt, maar ook zeker als je er een (simpele) smaakvolle cocktail mee maakt.

The Golden Dram

De iconische distilleerderij van ABERFELDY werd in 1896 in de Schotse Highlands opgericht door de broers John en Tommy Dewar. Destijds gebruikte ze al het water uit de Pitilie Burn voor het distilleren van de whisky. Deze bron staat bekend om zijn zuiverheid en de historische goudafzetting. Daar komt dan ook de bijnaam ‘The Golden Dram’ vandaan.

ABERFELDY 12

Het paradepaartje onder de whisky’s van het merk is de ABERFELDY 12. Deze 12-jarige single malt rijpt in eikenhouten vaten, waarvan sommige eerder werden gebruikt voor bourbon, wat bijdraagt aan de vanille- en eikentonen. Met zijn honingachtige profiel en soepele afdronk is ABERFELDY 12 geliefd bij zowel beginners als doorgewinterde whiskyliefhebbers.

Gasten kennis laten maken

Heb je tijdens de feestdagen gasten over de vloer die nog niet zo bekend zijn met whisky of wil je nieuwsgierigen mee laten proeven? Dan is de 12 dankzij zijn zachte karakter een ideale whisky om mee aan de slag te gaan. Zo neem je gasten mee in je verhaal.

  • Presentatie: Serveer de whisky puur in een tulpvormig glas, zodat de aroma’s goed tot hun recht komen. Zet een karaf met water klaar voor wie de whisky iets wil verdunnen.
  • Neus en aroma: Laat je gasten eerst rustig aan de whisky ruiken. Stimuleer ze om te zoeken naar de zoete en fruitige aroma’s van honing, appel en heide.
  • Proeven: Adviseer een kleine slok, waarbij ze de whisky over de tong laten rollen. Dit helpt om de volle smaak te ervaren.
  • Samen genieten: Bespreek samen wat je proeft en keuvel zo nog even na over de whisky.
  • ABERFELDY 12 kerst

Proefnotities

Neus: Zachte aroma’s van honing, appel, peer en subtiele florale tonen van heide.

Smaak: Romig en rond met rijke honingtonen, hints van vanille en rijp fruit, en een lichte toets van amandel.

Afdronk: Middellang, met een zoete, warme nasmaak en een vleugje kruiden.

Culinaire combinaties voor het kerstdiner

Deze whisky is een verrijking zijn voor het kerstdiner door zijn veelzijdigheid in foodpairing. Wil je een whiskyliefhebber verrassen, dan zijn dit wat opties voor het diner en waarom het een goede combinatie is.

  • Voorgerecht: Geroosterde eendenborst met een sinaasappel-honingglazuur. De citrus- en honingtonen van de whisky versterken de smaken van het gerecht.
  • Hoofdgerecht: Een sappige rollade van wildzwijn (of varkensvlees). De kruidige en hartige smaken van een rollade (bijvoorbeeld gekruid met tijm, rozemarijn en knoflook) vullen de honingachtige en fruitige tonen van de whisky prachtig aan. Kies voor een jus met een vleugje sinaasappel of cranberry om de fruitige elementen extra naar voren te halen
  • Dessert: Crème brûlée met vanille en een vleugje kaneel. De romige textuur en vanilletonen van de whisky sluiten naadloos aan bij dit dessert.

Klaar om ABERFELDY 12 aan je kerstdiner toe te voegen? Ontdek meer op GALL.

Wes van Geneijgen

Laat een bericht achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *