Stadsbrouwerij Maastricht brengt ode aan terroir met Mergel Wit

Het stadsdeel Wyck tussen het station en de Maas in Maastricht is misschien wel het meest bruisende gedeelte van de stad. Met restaurants als Onglet en Harry’s, fijne borrelplekken als café Zondag en café Servaas is het er altijd goed toeven. Als je door de Wycker Brugstraat richting de Servaasbrug loopt, ga je voor de brug rechts de straat in om bij Stadsbrouwerij Maastricht te komen. Laat die nu net een nieuw witbier Mergel Wit hebben gebrouwen.

Het is een iconische plek in de mooiste stad van ons land. Van 1857 tot 1982 was hier Brouwerij de Ridder gevestigd die bekendstond om het Maltezer Bier. Daarna werd de brouwerij overgenomen door Heineken en werd het de plek waar Wieckse Witte werd gebrouwen. Dat bier werd te populair waardoor de productie naar een andere plek ging en de brouwerij sloot de deuren. Een paar Maastrichtse ondernemers raapten zich in 2018 bij elkaar om de brouwerij weer tot leven te wekken.

Mergelgrond

Als Limburger weet ik nog dat ik vroeger voor de eerste keer met mijn ouders de mergelgrotten in Zuid-Limburg bezocht. Fascinerend om de poreuze steenlaag waar te nemen die 70 miljoen jaar oud is en waar dit gedeelte van Nederland op gebouwd is, zoals Maastricht. Niet gek dat de brouwers van de Stadsbrouwerij bedacht hebben om er eens iets meer mee te doen.

Brouwer Michael Hermans vertelt: “Als je het hebt over Maastrichtse terroir, dan heb je het natuurlijk over mergel. Het materiaal waar de mooiste gebouwen van zijn gemaakt, waar de Romeinen hun bruggen mee bouwden en de stad Maastricht als fundament op rust. Die smaak wilden we letterlijk en figuurlijk laten terugkomen in ons bier. Na de eerste brouwsels ervaarden we dat de kalk eigenschappen van mergel zijn te proeven in zijn frisse, doordrinkbare karakter met een hoppige afdronk.”

Mergel Wit

Het nieuwe witbier wordt letterlijk gebrouwen met een vleugje mergel en is daarmee uniek in Nederland. Mergel of kiezelgoer is een bekend middel om een bier van de fijnste filtering te voorzien, maar het is naar eigen onderzoek nog niet aan een bier toegevoegd. Daarmee is het, zover het onderzoek strekt, uniek in de bierwereld. En komt de smaak van Maastricht tot leven in een bier. 



Het ongefilterde witbier is verpakt in een kenmerkende blauwe fles, en draagt met trots de ster van Maastricht. Het bier is landelijk verkrijgbaar via Hanos en Sligro en wordt geschonken in een uniek glas waarbij de ribbels onder in het glas een knipoog zijn naar het bekende Pileerke waar Wieckse Witte jarenlang uit werd gedronken.

Wes van Geneijgen